EKOTÜRK - TOHUM YAŞAMDIR -TÜRKTOB - SAVAŞ AKCAN - 28.01.2020
SEKTÖRÜN YABANCI SERMAYENİN ELİNDE OLDUĞUNU SÖYLEMEK, EN BAŞTA ÇİFTÇİMİZE HAKARETTİR
Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) ve Ekonomik İş Birliği Ülkeleri Tohumcular Birliği (ECOSA) Yönetim Kurulu Başkanı Savaş AKCAN, EKOTÜRK TV'de yayınlanan "Tohum Yaşamdır" programının konuğu oldu.
Tohumculuk sektörünü değerlendiren Başkan AKCAN; yerel çeşitlerin önemi, döner sermaye ücretlerindeki artış, millet bahçelerindeki milli ve yerli bitki kullanım oranları, sektörün sorunları ve bu sorunların çözümleri konularında önemli bilgiler aktardı.
Elazığ ve Malatya'da ve daha başka bölgelerde can ve mal kaybına neden olan depremlerden dolayı tüm Türkiye'ye geçmiş olsun dileklerini ileten ve baş sağlığı dileyerek konuşmasına başlayan Başkan AKCAN, "Tarım arazilerini tarım işinde, kentleşmeye uygun arazileri de kentleşme yönünde kullanmamız gerektiğinin altını çizmemiz gerekiyor. Tarım yapılması gereken arazilerde konut yapılırsa, doğa kendi dengesini kurmak için mücadelesini yapar." diyerek önemli bir uyarıda bulundu.
Yerel çeşitler konusu ile ilgili görüşlerini aktaran Başkan AKCAN, "Yerel çeşitlere karşı değiliz, olamayız. Vatanseverlik, milliyetçilik gibi duyguların yanında, ticari olarak düşünsek bile öncelikle teknik olarak yerel çeşitlere karşı olmamız mümkün değil. Geliştirerek, zaman harcayarak, emek vererek piyasaya sürdüğümüz tohumları yerel çeşitlerimizden faydalanarak ortaya koyuyoruz. Yani ıslah çalışmalarındaki temel materyal o yasaklanmasını istendiğimiz iddia edilen yerel çeşitlerdir. Dolayısıyla yerel çeşitlere karşı olmak gelişime, bu gün ürettiğimiz ürünlere, varlığımıza karşı olmak demektir ki böyle bir şey olamaz.
‘Yerel tohum yasaklandı.’ gibi iddiaların amacı, bu iddiaların sahibi olan ve konuyla ilgili bilgisi olmayan kişilerin popülist kavramlarla sosyal medya üzerinden kendini var etme arayışıdır.
TÜRKTOB olarak adresimiz, yerimiz, ne yaptığımız belli. Bu ekranlarda ne konuştuğumuz belli. Lütfen tohumculukla ilgili kafasında soru işareti olanlar, konuyu merak edenler bize ulaşsın.
Sahte isimlerle algı operasyonu yapmanın bir manası yok." dedi.
Yerel çeşitlerin öneminin anlaşılmadığı yönündeki olumsuz eleştirilere de cevap veren Başkan AKCAN, "Eğer yerel tohumların, yerel çeşitlerin önemini kavramasaydık, manevi değerini bilmeseydik TÜRKTOB bünyesinde 4 yıldır sürdürdüğümüz 'Tohumun İzinde' projesini devam ettirmezdik. Bu proje ile 171 çeşit yerel tohumu gen bankamıza kazandırdık. Bu proje için araştırma yaptık, vakit harcadık, bütçe ayırdık. Yerel çeşitlere önem vermeseydik sadece ticari getiri potansiyeli yüksek tohumlar ile ilgilenirdik.
Yerel tohumların, çeşitlerin kıymetini bilmediğimiz yönünde söylemler gerçekle alakası olmayan iddialardır.
Yerel tohumlarına sahip çıkmayan ülkeler; iklimsel özelliklerine, toprak yapısına uygun çeşitler geliştiremeyeceği için ilerleyen yıllarda sıkıntıya düşerler. Bu tohumların meta olarak görüldüğünü varsaysak bile, bir şekilde bütün yerel çeşitleri muhafaza altına alıyorsak burada sorun nedir! İşin amacını bırakıp amaca giden yolları mı tartışmaya başladık! Sonuçta bütün çeşitleri koruma altına alıp tohum gen bankalarında muhafaza altına alabiliyorsak sorun burada nerede! Konu kapanmıştır." ifadelerini kullandı.
Yerel ve ticari tohum rekabetinin olamayacağını belirterek söze devam eden Başkan AKCAN, "Anne ve çocuğu neden savaşsın. Bir jenerasyon önceki annenin, sonraki jenerasyon çocuğuyla kavgasına benzer yerel ve ticari tohumun savaşı. Yerel ve ticari tohumların hayat içerisindeki gelişmeleri, önemleri birbirleri ile doğru orantılıdır." diye konuştu.
AKCAN, ‘’1980 yılından sonra Türkiye'de gelişen tohumculuk sektörüyle beraber yerel tohumların ehemmiyetini anlamış ve bu yönde harekete geçmiş bir sektörüz. 2006 yılında çıkan 5553 sayılı Tohumculuk Kanunu, akabinde 2008 yılında kurulan Türkiye Tohumcular Birliği ve ona bağlı 7 alt birlikle beraber örgütlü çalışmaya başladığımız zaman ilk iş olarak yerel tohumlarımız hakkında gündem oluşturduk ve bu yerel tohumlarımızı öncelikle muhafaza altına aldık. Bunu yaparken de kimseye bir tanıtım, duyuru yapma ihtiyacı duymadık. Ben bunu şöyle tanımlıyorum; annemi sevdiğimi kamuoyuyla paylaşmaya gerek yok. Zaten annemi sevmemem abes bir durum. Dolayısıyla yerel tohumu koruduğumu kimseyle paylaşmama gerek yok ki bu benim zaten vazifem. Bizim yerel tohumu korumamız, ona değer vermemiz çok normal ve olması gereken bir davranış. Ama nedense son 4-5 yılda yerel tohum, ata tohum, yerli tohum diye başlayan söylemler gelişti. Bunları söyleyen insanların hangi konudan bahsettiklerinden haberdar olduklarından kesinlikle emin değilim. Bu konularda yazan 100 kişiye soralım 98'i bahsettiğinin ne olduğunu biliyor olamaz. Bırakınız bu iş bizim işimiz. Bilmiyorsanız sorun söyleyelim. Biliyorsanız gelin bizimle paylaşın. Ama bilmeden, bilinçsizce yorumlara, paylaşımlara gerek yok. Bu tip insanlar balık gibi, yakalayamıyoruz. Sahte isimle ve fotoğrafla açılan hesaplardan bu konularda yalan yanlış yazıyorlar. İyi niyetle söylüyoruz, bir şey biliyorsanız gizli şekilde değil açıkça bize söyleyin bilmiyorsak biz de öğrenelim, yanlışsa yanlışı düzeltelim ama kimseye ulaşamıyoruz." dedi.
Tohumculuk sektörünün bir elin beş parmağını geçmeyen firmalarla tekelleştiği iddialarına da cevap veren Başkan AKCAN, "Türkiye Tohumcular Birliğinin (TÜRKTOB) yapısı kesinlikle tekel bir zihniyete sahip değildir. TÜRKTOB'un yabancı, Türk-yabancı ortaklı üyeleri de var. Bizim için bütün üyeler Türkiye tohumculuğu için çalışan kıymetli insanlar ve hepsine eşit mesafedeyiz. Hiç kimseye pozitif ayrımcılık yapmayız ya da hiç kimseyi negatif ayrımcılığa maruz bırakmayız. Sonuçta bizler bir amacın etrafında toplanmış sektör temsilcileriyiz. Bizim için amacımız önemlidir. Amacımız ülke tohumculuğuna, bitkisel üretimine fayda sağlamaktır.
Tohumculuk sektöründe yer alan firmalara sayısal olarak baktığımızda; sektörün %93'ü yerli, %3'ü Türk-yabancı ortaklı ve %4'ü yabancı sermayelidir. Bu oranlar karşısında Türkiye tohumculuk sektöründe tekelleşme var diyemeyiz. Eğer tekelleşme varsa %93'lük oranla yerli sermayeli firmaların tekeli var. Türkiye tohumculuk sektöründe pazar payına baktığımız zaman %51 yerli sermayeli, %19 yerli-yabancı ortak sermayeli ve %30 oranında da yabancı sermeyeli firmalar var. Böyle bir durumun tekelleşme olduğunu ya da sektörün yabancı sermayenin elinde olduğunu söylemek, TÜRKTOB'a ve alt birliklerine üye olanlara, bu topraklarda üretim yapan çiftçiye hakarettir. Tekelleşme olduğu, sektörün yabancıların elinde olduğu gibi söylemlerde bulunmanın kimseye faydası yok. Bu konuyu siyasi malzeme yapmanın kimseye faydası yok. Tarım siyaset üstü bir konudur. Bu işin A partisi, B partisi olmaz. Karnımızı doyururken bu ürünün kimden nasıl geldiğine bakmıyoruz. Ürünün sağlıklı ve kaliteli oluşuna bakıyoruz. Bu kadar basit." dedi.
Islah çalışmaları konusunda önemli teknolojilere sahip olan bazı yerlerin, ıslah teknolojisi ile elde edilen ürünlerin zararlı olduğunu öne sürerek alanda rakipsiz olmak için çeşitli söylemler geliştirdiği iddiası hakkında da fikirlerini aktaran Başkan AKCAN, "Bu milletin, üreticimizin aklıyla alay etmeye kimsenin hakkı yok. Bu iddiaların sahiplerinden bizler daha mı az biliyoruz konuyu, konu hakkında daha mı az düşünüyoruz! Bu tarz çalışmalar olabilir ama bu konular bizim odağımızda değil. Bizim için asıl hedef Türkiye tohumculuğunun daha da gelişmesidir. Amaçlarımızdan biri Türk halkına yeteri kadar sağlıklı bitkisel ürün sunabilmektir. 2020 yılında globalleşen bir dünyada birileri ülkemizin gelişmesini istemeyebilir ki istemez de. Bunun farkındayız. Ama herkese de 'bizden rahatsız' gözüyle bakmayız. Biz alanımızda mücadelemizi sürdürürüz, işimize bakarız. Muhtemelen işi olmayan bir arkadaş evinde yerli ve milli olmayan bilgisayarının başında, yerli ve milli olmayan sosyal medya hesabı üzerinden, yerli ve milli olmayan kahvesini içerken, yerli ve milli olmayan zekâsıyla bunları yazdı." şeklinde ifadeler kullandı.
Yerel tohumların kanun ile yasaklandığı gibi iddiaların asılsız olduğunu ve kanunlarla, yönetmeliklerle yerel tohumun korunarak, tescillenerek yabancıların eline geçmesinin önüne geçildiğinin altını çizen Başkan AKCAN, "Bugün bir araştırmacı kuruluş, araştırmacı, gen bankasına bir araştırma için kullanmak üzere tescilli tohum talebinde bulunabilir ve talebi de karşılanır. Kanunla korunan yerel tohumları tescil ettirmezsek ve bu yerel tohumu herhangi bir el kendi ülkesine götürüp tescil ettirirse o tohum maalesef artık onların olur. Biz o tohumun bize ait olduğunu söylesek bile başka ülke tarafından tescil ettirildiği için artık o tohumun üzerinde hak talep edemeyiz ve kendi öz değerimizi yitirmiş oluruz. Dolayısıyla kendi yerel çeşitlerimizi kesinlikle tescil ettirmek zorundayız ki dünyaya bu çeşitlerin bize ait olduğunu evraklı bir şekilde ispat edebilelim. Bu şekilde başka ülke benim tohumlarımı sahiplenemez.” şeklinde konuştu.
Tarım ve Orman Bakanlığından alınan hizmetler karşılığında Bakanlığın aldığı döner sermaye ücretlerinin artışı hakkında konuşan Başkan AKCAN, "Bu artış bizim için çok kötü oldu. Bu durumun düzeltilmesi için Bakanlığa başvurumuzu yaptık ve konuyla ilgili Bakanlık yetkililerinin çalışmalarını tamamladığı yönünde duyum aldık. Henüz resmi bir geri dönüş olmadı. Bu noktadaki kritik konu şu ki; enflasyon rakamı 11,8 olarak açıklandı. Bizim tohumculuk sektörünün Tarım ve Orman Bakanlığına ödediği döner sermeye ücretleri %25 ila %40 arasında yükseldi. Madem enflasyon 11,8 olarak açıklandı bize yansıyan döner sermaye ücretleri neden bu kadar yüksek oranda arttı? Biz tohumculuk sektörü olarak zaten gelişmek için çaba harcıyoruz. Dünya ile rekabet edebilmek, dünya tohumculuğundaki payımızı artırmak için devletten teşvik, destek beklerken bizim karşımıza bu tarz maliyet arttırıcı unsurların çıkartılmasının gerekçesini anlayamıyoruz.
Tarımın girdi maliyetleri içerisinde tohum da sayılıyor ki yanlış bir değerlendirme, tohum da bir üründür sonuçta, enerji, mazot gibi girdi maliyetleri yükselince bu artışlar tohum üretim maliyetini de yükseltecek. Bu döner sermaye artışı da tohum üretim maliyetini yukarı iten bir unsur. Tohum üreticisi bu zamları doğal olarak ürününe yansıtacak. Artık bu gerçeği görmemiz lazım. Türkiye tohumculuğunu emperyalist güçlerden bağımsız, kendine yetebilen bir şekilde büyütmek istiyorsak, devletin Türkiye tohumculuk sektörüne pozitif ayrımcılık yapması gerektiğini söylüyoruz. Pozitif ayrımcılık beklerken tam tersine bir süreçle karşılaşıyoruz. Her şeye rağmen azmimiz ve kararlılığımız yerinde. Biz bu ve benzeri olumsuzluklara rağmen Türkiye tohumculuğunu geliştireceğimizi herkese ilan ediyoruz." dedi.
Millet bahçelerinde kullanılan bitkilerdeki milli ve yerlilik oranının düşük olduğunu dile getiren Başkan AKCAN, "Millet bahçeleri bizim için çok büyük bir hayal kırıklığı oldu. Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla 20'nin üzerinde millet bahçesi yapıldı. Fakat yapılan millet bahçelerinde milli ve yerli bitkilerin ciro açısından değeri maalesef %30-40'larda kaldı. Belki adet olarak yerli ve milli bitki oranı daha fazla oldu ama ciro olarak yabancı bitkiler çok daha fazla pay aldı. Milletin bahçelerine başka milletlerin yetiştirdiği, sattığı bitkiler getirildi ve getirilmeye devam edilmekte. Bu durum bizim için çok üzücü. Bu durum bizim için çok utanç verici. Bu konunun Sayın Cumhurbaşkanımıza iletilmesini ve kendisinin bu durumu bir kez daha kontrol etmesini bekliyoruz. Cumhurbaşkanımıza bu konuyla ilgili olarak ulaşmaya çalıştık. Umarım ilerleyen günlerde bu soruna değinilir. Çünkü millilikten ve yerlilikten bahsedilen bir konjonktürde ismi 'Millet Bahçesi' olan alanlarda, milletimizin yetiştirdiği bitkilerin yer almasını doğal olarak istiyoruz ve bekliyoruz." şeklinde ifadelerde bulundu.
Tohumculuk sektörünün finans ihtiyaçlarının karşılanması noktasında görüşlerini dile getiren Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) ve Ekonomik İş Birliği Ülkeleri Tohumcular Birliği (ECOSA) Yönetim Kurulu Başkanı Savaş AKCAN, sektör için kredi limitinin 10 milyon TL'den 20 milyon TL'ye çıkmasının olumlu olduğunu ancak tohumculuk sektörünün sanayi gibi değerlendirilmemesi gerektiğini, fidancılık, fidecilik, süs bitkiciliği, bitki ıslahçılığı, tohum üreticiliği gibi uzun vadede sonuçları alınan çalışmaları bünyesinde barındıran tohumculuk sektörüne kredilerin vadelerinin artması gerektiğini kaydetti.
Başkan AKCAN ayrıca, "Kredi limiti 20 milyon TL'ye çıkarıldı ama teminat olarak kıymetli taşınmaz isteniyor. Zaten böyle bir taşınmazı varsa bizim üreticimiz kredi kullanmıyor, taşınmazını satıp yatırımını yapıyor.
Bu noktada projelerin finanse edilmesi lazım. Projeler değerlendirilip finanse edilmeli ki gelişelim. Bir de yerli ve milli tohum çeşitlerimizin Türk çiftçisi tarafından kullanılmasının da özellikle desteklenmesinin şart olduğunu söylüyoruz." diyerek sözlerini sonlandırdı.
Sitemizdeki Diğer Videolar
-
CİDDİ BİR SU PLANLAMASI G..
-
TÜRKİYE'NİN TOHUM İHRACAT..
-
TARIMDA BAŞARILI ÜLKELER ..
-
TOHUM DESTEKLERİ YENİDEN ..
-
AKCAN: "TÜRK TOHUMCULUK S..
-
TÜRKİYE'DE FİDANCILIK VE ..
-
4. ULUSLARARASI BİTKİ ISL..
-
TÜKETİCİ İHTİYAÇLARINI KA..
-
MİNİMUM MALİYETLE ÇİFTÇİM..
-
SÜS BİTKİLERİ SEKTÖRÜNE D..
-
FİDAN SEKTÖRÜNÜN BEKLENTİ..
-
TOHUMDA DOĞRULAR
-
TOHUMUN VE TOHUMCULUĞUN E..
-
PSB ANATOLIA 2022 FUARI
-
KENT TARIMININ YAYGINLAŞT..
-
3. PATATES PANELİ 2022
-
ARTAN GİRDİ MALİYETLERİ M..
-
TİGEM'İN AÇIKLADIĞI TOHUM..
-
SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM VE G..
-
TOHUMDA YETERLİYİZ
-
TOHUMCULUK SEKTÖRÜ BÜYÜYO..
-
MALİYETLER ÖNGÖRÜLEBİLMEL..
-
TOHUMDA BAĞIMLI DEĞİLİZ..
-
AYÇİÇEĞİ TOHUMCULUĞU..
-
KREDİ LİMİTLERİ ARTMALI..
-
AGRO TV - GERÇEK BOYUT (G..
-
HALK TV - HABER MASASI (C..
-
HALK TV - PARANTEZ (NAZ Ö..
-
ÇİFTÇİ TV - ÇİFTÇİDEN HAB..
-
AGRO TV - GERÇEK BOYUT (G..
-
KON TV - TARIM MASASI (RE..
-
BLOOMBERG HT - TARIM ANAL..
-
AGRO TV - HABER - GÜNAYDI..
-
AGRO TV - GÜNÜN RAPORU (P..
-
ÜLKE TV - YAŞAYAN EKONOMİ..
-
EKOTÜRK - TARIM YAŞAMDIR ..
-
AGRO TV - GROWTECH 2021 -..
-
ÇİFTÇİ TV - FUAR ÖZEL (TA..
-
EKOTÜRK - TARIM YAŞAMDIR ..
-
EKOTÜRK - TARIM YAŞAMDIR ..
-
AGRO TV - GÜNAYDIN (MERVE..
-
EKOTÜRK TV - TARIM YAŞAMD..
-
EKOTÜRK TV - TARIM YAŞAMD..
-
AGTO TV - GÜNAYDIN (MERVE..
-
EKOTÜRK - TARIM YAŞAMDIR ..
-
ÇİFTÇİ TV - ÇİFTÇİDEN HAB..
-
TÜRKTOB - TÜRKTOB HAKEM K..
-
BENGÜ TÜRK - NEŞE BERBER ..
-
AGRO TV - BÜYÜK ÇİFTÇİ GÜ..
-
EKOTÜRK - TARIM YAŞAMDIR ..
-
BENGÜ TÜRK - NEŞE BERBER ..
-
EKOTÜRK - TARIM YAŞAMDIR ..
-
BENGÜ TÜRK - NEŞE BERBER ..
-
YOUTUBE - MARDİN ARTUKLU ..
-
ÇİFTÇİ TV - TARIMLA VARIZ..
-
AGRO TV - BAYİM EKRANDA (..
-
AGRO TV - AGRO TV İLE GÜN..
-
EKOTÜRK - TARIM YAŞAMDIR ..
-
ÇİFTÇİ TV - ÇİFTÇİDEN HAB..
-
24 - MODERATÖR (İBRAHİM G..
-
BENGÜ TÜRK - NEŞE BERBER ..
-
KANAL B - GÜNCEL (SEVAL Y..
-
ÇİFTÇİ TV - ÇİFTÇİDEN HAB..
-
BENGÜ TÜRK - PARA POLİTİK..
-
AGRO TV - GERÇEK BOYUT (G..
-
TRT HABER - EMEK İSTER (A..
-
AGRO TV - PAZAR EKONOMİSİ..
-
AGRO TV - GERÇEK BOYUT (G..
-
EKOTÜRK - TOHUM YAŞAMDIR ..
-
AGRO TV - AGRO TV İLE GÜN..
-
EKOTÜRK - TOHUM YAŞAMDIR ..
-
ÇİFTÇİ TV - ÇİFTÇİDEN HAB..
-
EKOTÜRK - TOHUM YAŞAMDIR ..
-
AGRO TV - AGRO TV İLE GÜN..
-
EKOTÜRK TV - TOHUM YAŞAMD..
-
AGRO TV - GERÇEK BOYUT (G..
-
EKOTÜRK - TOHUM YAŞAMDIR ..
-
EKOTÜRK - TOHUM YAŞAMDIR ..
-
EKOTÜRK - TOHUM YAŞAMDIR ..
-
KON TV - TARIM MASASI (RE..
-
ÇİFTÇİ TV - TOHUM GELECEK..
-
A PARA - TARLADAN SOFRAYA..
-
EKOTÜRK - TOHUM YAŞAMDIR ..
-
ÇİFTÇİ TV - TOHUM GELECEK..
-
EKOTÜRK - TOHUM YAŞAMDIR ..
-
AGRO TV - AGRO TV İLE GÜN..
-
EKOTÜRK - TOHUM YAŞAMDIR ..
-
A PARA - TARIM DÜNYASI (Ş..
-
BLOOMBERG HT - TARIM ANAL..
-
EKOTÜRK TV - TOHUM YAŞAMD..
-
HABER GLOBAL - TARIM RAPO..
-
EKOTÜRK - TOHUM YAŞAMDIR ..
-
EKOTÜRK - TOHUM YAŞAMDIR ..
-
EKOTÜRK - TOHUM YAŞAMDIR ..
-
TV 5 - PERDE ARKASI (SELİ..
-
EKOTÜRK - TOHUM YAŞAMDIR ..
-
AGRO TV - AGRO TV İLE GÜN..
-
TV 52 - TOPRAĞIM BEREKETİ..
-
TV 5 - EMEK VE TARIM (SAA..
-
TGRT HABER - GÜNAYDIN TÜR..
-
HABER GLOBAL - ANA HABER ..
-
EKOTÜRK - GÜN ORTASI (AHU..
-
KANAL EKONOMİ - EGD İLE H..
-
BENGÜTÜRK TV - NEŞE BERBE..
-
ULUSAL KANAL - FİKİR MEYD..
-
KÖY TV - SEKTÖR HABER (CE..
-
KONTV - TARIM MASASI (REC..
-
BENGÜTÜRK TV - NEŞE BERBE..
-
KANAL B - GÜNCEL (HAKAN A..
-
ULUSAL KANAL - ÖZEL YAYIN..
-
EKOTÜRK TV - GÜN ORTASI (..
-
ÜLKE TV - HABER SERVİSİ (..
-
ÇİFTÇİ TV - ÇİFTÇİDEN HAB..
-
ULUSAL KANAL HABER - SAVA..
-
24 TV - MODERATÖR (ERSOY ..
-
KANAL EKONOMİ - SAVAŞ AKC..
-
24 TV - MASADA NE VAR? (İ..
-
İŞİMİZİN BAŞINDAYIZ - #Ha..
-
NTV - ÖĞLE BÜLTENİ - BAŞK..
-
ULUSAL KANAL - BUGÜN DEĞİ..
-
EKOTÜRK TV - TOHUM YAŞAMD..
-
ÇİFTÇİ TV - TOHUM GELECEK..
-
TV 52 - ÖZEL GÜNDEM - SAV..
-
HALK TV - TARIMDA NELER O..
-
EKOTÜRK - TOHUM YAŞAMDIR ..
-
ÇİFTÇİ TV - TOHUM GELECEK..
-
EKOTÜRK - TOHUM YAŞAMDIR ..
-
ÇİFTÇİ TV - TARIMDA BİR U..
-
EKOTÜRK - TOHUM YAŞAMDIR ..
-
ÇİFTÇİ TV - SAVAŞ AKCAN -..
-
EKOTÜRK - TOHUM YAŞAMDIR ..
-
KANAL 5 - DR. VEHBİ ESER ..
-
KANAL 5 - AHMET DÜNDAR - ..
-
EKOTÜRK - TOHUM YAŞAMDIR ..
-
EKOTÜRK - TOHUM YAŞAMDIR ..
-
EKOTÜRK - TOHUM YAŞAMDIR ..
-
ÇİFTÇİ TV - SAVAŞ AKCAN -..
-
KÖY TV - SAVAŞ AKCAN - GR..
-
EKOTÜRK - TOHUM YAŞAMDIR ..
-
ÇİFTÇİ TV - TODAB - TOHUM..
-
EKOTÜRK - TOHUM YAŞAMDIR ..
-
ÇİFTÇİ TV - TYAB - TOHUM ..
-
EKOTÜRK - TOHUM YAŞAMDIR ..
-
EKOTÜRK - TOHUM YAŞAMDIR ..
-
EKOTÜRK - TOHUM YAŞAMDIR ..
-
ÇİFTÇİ TV - TODAB
-
ÇİFTÇİ TV - FÜAB
-
ÇİFTÇİ TV - TARIMDA BİR U..
-
EKOTÜRK
-
BENGÜTÜRK
-
NTV
-
24 TV - ALGI OPERASYONUNU..
-
BENGÜTÜRK TV
-
A PARA - TARIM DÜNYASI
-
24 TV
-
ÇİFTÇİ TV
-
TV 52
-
ULUSAL KANAL
-
TARIM TV
-
HABERTÜRK - DR. VEHBİ ESE..
-
TGRT HABER
-
BEREKET TV
-
HABERTÜRK - SAVAŞ AKCAN
-
A PARA TV
-
BENGÜTÜRK TV
-
BENGÜTÜRK TV-2
-
BEREKET TV
-
HABERTÜRK TV
-
YILMAZ, HABERTÜRK TV'DE T..
-
Tohumda Doğru Bilinen Yan..
-
Yaşamın kaynağı tohum.....
-
TÜRKTOB Başkanı Kamil YI..
-
Başkanı Kamil Yılmaz, HAB..
-
TÜRKTOB BAŞKANI KAMİL YIL..
-
ÇİFTÇİMİZ NEDEN SERTİFİKA..
-
SERTİFİKALI TOHUM KULLANI..
-
Türkiye'de Kaçak Tohum Ge..
-
TARIM TV- Türkiye tohum t..
-
Ulusal Kanal - Gündem Eko..
-
TÜRKTOB Başkanı Kamil Yıl..
-
Tohumculuk Sektörünün Öne..
-
TÜRKTOB Başkanı Kamil Yıl..
-
TÜRKTOB Başkanı Kamil Yıl..
-
TÜRKTOB Başkanı Kamil Yıl..
-
TÜRKTOB Başkanı Kamil Yıl..
-
Gençer ve Dündar, Toprak ..
-
Savaş Akcan, Yaban Tv’de ..
-
TÜRKTOB Başkanı Gençer, K..
-
TÜRKTOB Başkanı Yıldıray ..
-
TÜRKTOB Başkanı Gençer, '..
-
İzlemek için tıklayınız....
-
TÜRKTOB Başkanı Yıldıray ..
-
Başkan Gençer, TRT AVAZ'd..
-
TÜRKTOB Başkanı Gençer, T..
-
Başkan Gençer, TRT Avrupa..
-
Yıldıray Gençer, Çiftçi T..
-
Tohumculuk ve fidecilik s..
-
TÜRKTOB Başkanı Gençer, B..
-
Gençer, NTV'de tohumculuk..
-
Sn.Yıldıray GENÇER TRT Ok..
-
Sn.Yıldıray GENÇER Başken..
-
TRT Anadolu'da gündem; To..
-
Bitki Islahı ve Özel Sekt..
-
Domates fidesi nasıl ekil..
-
Tohumlarını fırlatan bitk..
-
Tohumculuk fuarının açılı..
Sosyal Medyada
Birliğimiz