TÜRKİYE TOHUMCULAR BİRLİĞİ 17. OLAĞAN GENEL KURULU YAPILDI


 

Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) 17. Olağan Genel Kurulu 18-19 Ekim 2025 tarihlerinde Ankara’da birlik merkezinde yapıldı.

Genel Kurula TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, AK Parti Adıyaman Milletvekili ve Teşkilat Başkan Yardımcısı Av. Mustafa Alkayış, Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanı Dr. Bülent Kahraman Çolakoğlu, Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı İhsan Emiralioğlu, Tohumculuk Dairesi Başkanı Sezgin Karadeniz, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Tarla Bitkileri Araştırmaları Daire Başkanı Suat Yılmaz, Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi Müdürü Şakir Berktaş, Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Hümeyra Yaman, meslek kuruluşlarından temsilciler ve davetliler katıldı.

Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Ömer Güler, TÜRKTOB Yönetim Kurulu Üyeleri ve Alt Birliklerin Yönetim Kurulu Başkan ve Üyeleri ile TÜRKTOB Delegeleri Genel Kurulda hazır bulundu. 

Genel Kurul, Mehmet Nihat Dolaş başkanlığında Taşkın Erol ve Rahmi Kandemir’den oluşan Divan Kurulu tarafından yönetildi. 

***

TÜRKİYE TOHUMCULAR BİRLİĞİ YÖNETİM KURULU BAŞKANI HACI ÖMER GÜLER: “BUGÜN, BİR DAYANIŞMANIN, BİR İNANCIN HİKÂYESİNİ PAYLAŞIYORUZ”

Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Ömer Güler, Genel Kurulda yaptığı konuşmada, Türkiye’nin gıda egemenliğinin ve tarımsal bağımsızlığının güçlü bir tohumculuk sektörüne bağlı olduğunu söyledi.

TÜRKTOB Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Ömer Güler, “Güçlü tohumculuk sektörü olmayan hiçbir ülke tarımını geleceğe taşıyamaz.” dedi.

Genel Kurulun sadece bir toplantı değil, bir dayanışma ve inanç buluşması olduğunu belirten TÜRKTOB Başkanı Hacı Ömer Güler, son iki yılda yapılan çalışmalara değinerek, “Yönetim Kurulumuzla birlikte mesaimizin büyük bir kısmını Türkiye Tohumcular Birliğine ayırdık. Attığımız her adım, yarının tohumculuğunu şekillendirmek içindir.” diye konuştu.

“BAKANLIKLA TAM UYUM İÇİNDE ÇALIŞTIK”

TBMM, Tarım ve Orman Bakanlığı ve diğer kurumlarla güçlü bir iş birliği içinde olduklarını vurgulayan TÜRKTOB Başkanı Güler, sertifikalı tohum kullanımından, eğitim programlarına, destekleme artışlarından, finansman sorunlarının çözümüne, AR-GE faaliyetlerinden, mevzuat çalışmalarına, ihracatı geliştirme girişimlerinden, kamu spotlarına, ulusal ve uluslararası temsil faaliyetlerine kadar geniş bir alanda çalıştıklarını söyledi.

“Bitki ıslahçılarımızın, fide, fidan ve süs bitkileri üreticilerimizin, tohum sanayicilerimizin, tohum dağıtıcılarımızın ve tohum yetiştiricilerimizin yaşadığı sorunları çözmek için tüm gücümüzle çalıştık.” diyen Güler, üretimin değerini ihracat gücüne dönüştürmek için yürütülen projelere dikkat çekti.

“TOHUMCULUKTA ULUSLARARASI BAŞARILARA İMZA ATTIK”

Türkiye’nin tohumculukta uluslararası alanda saygın bir konuma geldiğini belirten Güler, “Rusya’dan Kazakistan’a, Irak’tan Hollanda’ya kadar ülkemizin bayrağını dalgalandırdık. ISF Dünya Tohumculuk Kongresi’ni İstanbul’da yaptık. 2026 Asya Pasifik Tohumculuk Kongresi’ne de Antalya’da ev sahipliği yapacağız. Bu, yıllardır süren emeğin bir sonucudur.” ifadelerini kullandı.

“TARIM ARTIK MİLLİ GÜVENLİK KONUSU”

Dünya genelinde yaşanan jeopolitik riskler, savaşlar ve iklim krizlerinin tarımı stratejik bir güvenlik alanına dönüştürdüğünü vurgulayan Güler, “Sayın Bakanımızın da ifade ettiği gibi, tarım artık bir milli güvenlik meselesidir. Tohum ise bu güvenliğin kalbindedir.” diye konuştu.

“TÜRKİYE HİÇBİR ZAMAN PAZAR HALİNE GELMEYECEKTİR’’

Türkiye’nin kendi kendine yeten, bölgesinde güçlü ve dünyada lider bir ülke olma hedefiyle hareket ettiğini belirten Güler, “Gelecekte de ülkemiz hiçbir zaman dışa bağımlı bir ülke haline gelmeyecektir.” dedi.

“HEDEFİMİZ DÜNYADA İLK BEŞE GİRMEK”

Güler, Türkiye tohumculuk sektörünün iyi bir noktada olduğunu belirterek, “Ama hedefimiz yalnızca mevcut durumu korumak değil. Coğrafyamızda lider, dünyada ilk beş içinde yer alan bir ülke olmak için çalışıyoruz.” ifadesini kullandı.

“BU BAŞARI HEPİMİZİN”

Konuşmasının sonunda TÜRKTOB ailesine teşekkür eden Güler, “Bir başarı varsa hepimizin, bir eksik varsa o da hepimizin. Ülkemiz için üretmeye, koşmaya devam edeceğiz.” diye konuştu.

***

BÜGEM GENEL MÜDÜR YARDIMCISI İHSAN EMİRALİOĞLU: “TOHUM, TARIMSAL BAĞIMSIZLIĞIN KALBİNDEDİR”

Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı İhsan Emiralioğlu, Genel Kurulda yaptığı konuşmada, Türkiye’nin tohumculukta son 25 yılda büyük bir ilerleme kaydettiğini belirterek, “Tarım tohumla başladı. Tohumda bağımsız olmayan bir ülkenin tarımsal bağımsızlığından söz edilemez.” dedi.

“TOHUMCULUK ARTIK DEV BİR SEKTÖR”

Emiralioğlu, Türkiye’nin bugün 1,3 milyon tonluk sertifikalı tohum üretimiyle yüzlerce ülkeye ihracat yapan güçlü bir ülke konumuna ulaştığını ifade ederek, “2004 yılında Bitki Islahçı Hakları Kanunu, 2006’da ise Tohumculuk Kanunu ile temelleri atılan düzenlemeler, tohumculuğu devasa bir sektör haline getirdi.” diye konuştu.

“TOHUMDA BAĞIMSIZ OLMAYAN TARIMDA BAĞIMSIZ OLAMAZ”

Tarımın milli güvenlik meselesi haline geldiğini vurgulayan Emiralioğlu, “Eğer tohumunuzu kendiniz üretemiyorsanız, tarımda da bağımsız olmanız mümkün değildir. Bu nedenle üreticilerimizin, çiftçilerimizin ve tohum yetiştiricilerimizin yaptığı iş son derece kıymetlidir.” ifadelerini kullandı.

“YENİ MEVZUAT ÇALIŞMALARI BAŞLAYACAK”

Emiralioğlu, sektörün ihtiyaçlarını karşılamak üzere yeni düzenlemelerin gündeme alınacağını belirterek, “Genel kurul sonrasında tüm TÜRKTOB ve tüm Alt Birliklerimizle birlikte mevcut mevzuatı gözden geçirip tohumculuğun ihtiyaç duyduğu yeni yasal düzenlemeleri hep birlikte değerlendireceğiz.” dedi.

“DESTEKLER YENİ MODELLE GÜÇLENİYOR”

Son iki yılda sertifikalı tohumluk desteklemelerinin yeni destekleme modeliyle birlikte de ciddi oranda arttığını kaydeden Emiralioğlu, “Ürünün TMO tarafından açıklanan fiyatı ile piyasa fiyatı arasındaki farkı, sertifikalı tohumluk kullanım desteği olarak üreticimize yansıtmayı hedefliyoruz. Böylece hem çiftçilerimiz hem de tohum üreticilerimiz kazanacak.” açıklamasını yaptı.

“SÜREKLİ GELİŞEN BİR TOHUMCULUK HEDEFİYLE ÇALIŞIYORUZ”

Konuşmasının sonunda, tohumculukta gelinen noktayı daha ileriye taşımak için çalıştıklarını vurgulayan Emiralioğlu, “Bugüne kadar yapılan yasal düzenlemelerle güçlü bir altyapı oluşturduk. Bundan sonra da Türk tohumculuğunun gelişimi hiç durmadan artarak sürecek.” diye konuştu.

***

TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI EĞİTİM VE YAYIN DAİRESİ BAŞKANI DR. BÜLENT KAHRAMAN ÇOLAKOĞLU: ‘’TOHUM YAŞAMIN BAŞLANGICI TARIMIN DA BESMELESİDİR’’

Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanı Dr. Bülent Kahraman Çolakoğlu ise yaptığı konuşmada, tohumun yaşamın başlangıcı tarımın da besmelesi olduğunu vurgulayarak, “Tohum stratejik güç olmanın en önemli parametrelerinden biridir.” dedi.

“KAMU SPOTUMUZ BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ”

TÜRKTOB iş birliğiyle hazırlanan kamu spotu hakkında bilgi veren Çolakoğlu, “Hazırladığımız film, ulusal, bölgesel ve yerel medya kanallarında geniş kitlelere ulaştı. Bu film için yazılan şiiri de bizzat kaleme aldım. Beş harften oluşan ‘tohum’ kelimesi, aslında tarımı, ormanı, harmanı ve ummanı içinde barındırır. Özünde yaşam, sinesinde gizem taşır.” ifadelerini kullandı.

“GENÇLER TOHUMA VE ÜRETİME İLGİLİ”

Geçtiğimiz yıl 36 üniversitede yaklaşık 20 bin gençle yüz yüze bir araya geldiklerini belirten Çolakoğlu, “Gençler sandığımızdan çok daha ilgili ve bilinçli. ‘Yeşil Yakalılar’ projesiyle onların ilgisini üretime dönüştürmeyi hedefliyoruz. Önce ilgi uyandırılmalı, sonra bu ilgi bilgiye ve üretime dönüşmeli.” diye konuştu.

“TOHUMDA YÜZDE 97 YERLİ ÜRETİM ORANI”

Türkiye’nin tohumculukta büyük bir başarı hikâyesi yazdığını vurgulayan Çolakoğlu, “Ülkemizde kullanılan tohumların yüzde 97’si bu aziz topraklarda üretiliyor. Türkiye, geçtiğimiz yıl ise 103 ülkeye tohum ihraç etti. Bu gurur siz üreticilerimizin, birliklerimizin ve paydaşlarımızın eseridir.” dedi.

“EMEĞİN EN BÜYÜK PAYI ÜRETİCİLERDE”

Konuşmasının sonunda tohumculuk sektörüne katkı sunan herkese teşekkür eden Çolakoğlu, “Bu başarıda bakanlığımızın emeği büyük ama en büyük pay siz üreticilerimize, siz emek verenlere aittir. Hepinizi gönülden alkışlıyorum.” diye konuştu.

***

AK PARTİ ADIYAMAN MİLLETVEKİLİ AV. MUSTAFA ALKAYIŞ: “TOHUMCULUĞUN DEVLET POLİTİKASI HALİNE GELMESİ BÜYÜK FARK VE FARKINDALIK YARATTI’’

AK Parti Adıyaman Milletvekili ve Teşkilat Başkan Yardımcısı Av. Mustafa Alkayış, yaptığı konuşmada, tohumculuğun devlet politikası haline gelmesinin büyük fark ve farkındalık yarattığını söyledi.

“HERKESİN SOFRASINDAKİ EKMEK, BU SEKTÖRÜN EMEĞİDİR”

Alkayış, gıdaya erişimin her birey için en temel hak olduğunu vurgulayarak, “Kişi hangi statüde olursa olsun, herkes akşam evinde bir lokma ekmek yiyecek, bir bardak su içecek. Bu imkânı sağlayamadığınız sürece variyetlerin hiçbir önemi kalmıyor.” dedi.

“TOHUMCULUK ARTIK KANUNLA TANIMLANMIŞ BİR ALANDIR”

Tohumculuk sektörünün kurumsal kimlik kazandığını ifade eden Alkayış, “5553 sayılı Tohumculuk Kanunu’yla sektör, kendi kanunu olan, kamu kurumu niteliğinde işleyen bir yapıya kavuştu. Devletimiz bu alanda sadece tohumculuğa özgü bir yasa hazırlayarak farkındalık yarattı.” diye konuştu.

“SON 20 YILDA BÜYÜK GELİŞME SAĞLANDI”

Tohumculuk sektörünün son yirmi yılda önemli bir yol kat ettiğini belirten Alkayış, “Bugün 103 ülkeye tohum ihraç eden bir Türkiye var. Bu başarı, verilen emeğin, gayretin ve mücadelenin sonucudur.” ifadelerini kullandı.

“SİZİN BAŞARINIZ, ÜLKENİN BAŞARISIDIR”

Genel kurulların sektörün geleceğini şekillendiren önemli platformlar olduğunu dile getiren Alkayış, “Bugünden sonra yapacağınız her çalışma, sadece sektörün değil, ülkemizin başarısına katkı sağlayacaktır. Sizin performansınız Türkiye’nin performansıdır.” diye konuştu.

“TOHUMCULUK KÜLTÜRÜNE EMEK VEREN HERKESE TEŞEKKÜR EDİYORUM”

Alkayış, konuşmasının sonunda, TÜRKTOB yönetimine ve tohumculuk kültürünün gelişimine katkı sunan tüm paydaşlara teşekkür ederek, “Bu güvene layık hale gelen bir sektörle karşı karşıyayız. Hepinizi gayretleriniz için kutluyorum. İyi ki varsınız.” dedi.

***

TBMM TARIM ORMAN VE KÖYİŞLERİ KOMİSYONU BAŞKANI PROF. DR. VAHİT KİRİŞCİ: “TARIM, TÜRKİYE YÜZYILI’NIN DA OMURGASINI OLUŞTURACAK”

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, Türkiye Tohumcular Birliği’nin 17. Olağan Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, tarımın ve tohumculuğun Türkiye’nin stratejik geleceğinde belirleyici bir role sahip olduğunu söyledi.

“TARIMIN KALBİNDE TOHUM VAR”

Kirişci, tohumculuğun tarımın temel taşı olduğunu vurgulayarak, “Tarımın kalbi, özü ve başlangıcı tohumdur. Eğer bir ülkede tohum yoksa, tarımsal bağımsızlıktan söz etmek mümkün değildir.” dedi. Türkiye’nin 2000’li yıllardan itibaren attığı yasal adımlar sayesinde güçlü bir tohumculuk altyapısına kavuştuğunu belirten Kirişci özetle: “2004 yılında Islahçı Hakları, 2005’te Üretici Birlikleri, 2006’da Tohumculuk Kanunu’yla bu sektöre sağlam bir zemin kazandırdık. Hukuk devleti, ancak sağlam mevzuatlarla ilerleyebilir.” ifadelerini kullandı.

“TOHUMCULUK ARTIK STRATEJİK BİR GÜÇ”

Kirişci, tohumculuğun sadece tarımsal değil, milli güvenlik açısından da stratejik bir alan olduğunu dile getirerek, “Bugün 103 ülkeye tohum ihraç eden bir ülke haline geldiysek, bu atılan adımların sonucudur. Bu sektör, Türkiye’nin gıda bağımsızlığını garanti altına alan stratejik bir güçtür.” diye konuştu.

“TARIM, SAVUNMA SANAYİ KADAR HAYATİDİR”

Savunma sanayisindeki millileşme hamlesini tarım sektörüne de uyarlamak gerektiğini belirten Kirişci, “Yerli savaş uçaklarımız, insansız hava araçlarımız ve deniz gücümüz gururumuz. Ama tarım ve gıda da en az savunma kadar önemlidir. Çünkü gıdasız bir toplumun varlığını sürdürmesi mümkün değildir. Bu ülkenin çiftçisi alın ve akıl teriyle üretim yapıyor, biz de bunun kıymetini bilmeliyiz.” dedi.

“TÜRKİYE YÜZYILI TARIMIN DA YÜZYILI OLMALI”

Türkiye’nin tarımsal üretim, ihracat ve kapasite bakımından son 20 yılda büyük ilerleme kaydettiğini belirten Kirişci, “2002’de tüm sektörlerin toplam ihracatını geçecek noktaya gelen bir tarım ve gıda ihracatımız var. Türkiye Yüzyılı aynı zamanda tarımın yüzyılı olmalıdır.” ifadelerini kullandı.

“DÜNYAYA GIDA VE UMUT SAĞLAYAN BİR ÜLKE OLMALIYIZ”

Kirişci, Türkiye’nin sadece kendi halkı için değil, mazlum coğrafyalar için de bir umut kaynağı olduğunu belirterek, “Türkiye Yüzyılı yalnızca Türkiye’nin refahı değil, bölgeye ve dünyaya barış, bereket ve adalet getirecek bir vizyondur. Gıda güvenliği bu vizyonun merkezindedir.” dedi.

“TÜRKTOB, YASAMA VE YÜRÜTME İLE AYNI HEDEFE ODAKLANMA KONUSUNDA ÖRNEKİR”

Konuşmasında kurumlar arası iş birliğinin önemine de değinen Kirişci, “Yasama, yürütme ve sivil toplum aynı hedefe odaklandığında büyük başarılar elde ederiz. Türkiye Tohumcular Birliği bu alanda önemli bir örnektir.” diye konuştu.

“TÜRKİYE TARIMDA VE GIDADA BÖLGESEL LİDERLİĞE YÜRÜYOR”

Kirişci, Türk Devletleri Teşkilatı, Orta Doğu, Afrika ve Asya’da Türkiye’nin tarımsal iş birliği kapasitesinin hızla arttığını belirterek, “Türkiye, sadece kendi kendine yeten değil, çevresine gıda ve güvenlik sağlayan bir ülke olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE’NİN TARIMI GÜÇLENDİKÇE MAZLUMLARIN UMUDU ARTACAK”

Kirişci, “Türkiye’nin her adımı, bize umut bağlayan milyonlarca insanın da geleceğine katkı sunacaktır. Güçlü Türkiye, güçlü tarım, güçlü yarınlar demektir.” sözleriyle genel kurulu selamladı.

***

Genel Kurul, Yönetim Kurulu ve Denetim Kurulu Faaliyet Raporlarının sunulması ve ibra edilmesi, Bütçe ve Mali Raporların okunması ve ibrası ile Birlik organlarının adaylarının tespiti, dilek ve temennilerle ile devam etti.



Ardından Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Ömer Güler kapanış konuşması ile tüm katılımcılara teşekkür etti.

***

19 Ekim 2025 Pazar günü ise birlik organlarının seçimi yapıldı. 

Yönetim Kuruluna; Caner Çelebi, Ahmet Dündar, Yıldıray Gençer, Kasım Kılıç, Miktat Olgun, Selami Yazar, M. Kayhan Yıldırım

Denetim Kuruluna; Ahmet Özdemir, İsmail Sayım

Disiplin Kuruluna ise; Halil Bedir, Serkan Kasapoğlu, Yıldırım Şamil Özden seçildi.

(Liste soyadlara göre alfabetik olarak yazılmıştır.)


 

Benzer İçerikler