TÜRKİYE TOHUMCULAR BİRLİĞİ 16. OLAĞAN GENEL KURULU YAPILDI

Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) 16. Olağan Mali Genel Kurulu 26 Ekim 2024 tarihinde Ankara’da birlik merkezinde Dr. Vehbi Eser Konferans Salonu’nda üyelerin yoğun katılımıyla gerçekleşti.  

Genel Kurula Tarım ve Orman Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarından üst düzey yetkililer, sivil toplum ve meslek örgütlerinden temsilciler, TÜRKTOB’a bağlı Alt Birliklerin Yönetim Kurulu Başkanları ve yöneticileri ile TÜRKTOB Delegeleri katıldı.

Genel Kurulun açılış konuşmasını Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Ömer Güler yaptı.

Güçlü Birlik ve Dayanışma Ruhu Vurgulandı

TÜRKTOB Başkanı Hacı Ömer Güler, Alt Birliklerin daha önce gerçekleştirilen Genel Kurullarında üyelerin gösterdiği sağduyulu yaklaşımların, oy birliği ile alınan kararların ve üyelerin bağlılık ruhunun sektörün geleceğine duyulan güveni pekiştirdiğini ifade etti.

‘’Üyelerimizin Güveni ve Desteği TÜRKTOB Yönetiminin Sorumluluğunu Artırdı’’

TÜRKTOB Başkanı Güler, üyelerin bu güveninin kendilerine daha fazla sorumluluk yüklediğini, ancak bu sorumluluğun mutlulukla karşılandığını ifade etti. Güler ayrıca alt birliklerin ve üyelerin desteğiyle tohumculuk sektöründe daha ileriye yönelik önemli adımlar attıklarını belirtti.

‘’Küresel Sorunlar Tarım ve Gıdanın Önemini Hatırlattı’’

Konuşmasında küresel salgın, iklim krizi, depremler ve bölgesel savaşlar gibi dünya genelinde yaşanan olayların tarım ve gıda sistemlerinin kırılganlığını gözler önüne serdiğini vurgulayan TÜRKTOB Başkanı Güler, bu zor zamanların tarım ve gıdanın insan hayatındaki vazgeçilmez değerini yeniden hatırlattığını belirtti. Güler, temelinde bilim ve etik değerlerin yer aldığı adil, dayanışmacı ve doğaya saygılı bir tarım sisteminin önemine dikkat çekti.

Tohumculuk Sektörü İçin Atılan Önemli Adımlar

TÜRKTOB Başkanı Güler, sektörde birçok yeniliğe işaret eden gelişmelerin altını çizdi. Güler’in gündeminde şu konular vardı:  

Finansman Erişimi Kolaylaştı: Tohumculuk sektörünün daha uygun koşullarda finansmana erişmesi için çalışmalar hızlandırıldı ve sonuç alındı.

Sertifikalı Tohumluk Kullanımında Artış: Sertifikalı tohumluk kullanımında ve buna yönelik desteklerde önemli artışlar sağlandı.

Yasal Düzenlemeler Güncellendi: 16 yıl sonra Bitki Çeşitlerinin Kayıt Altına Alınması Yönetmeliği güncellenerek yayımlandı diğer mevzuatlarda revize edilmesi gereken maddelerde ilerlemeler sağlandı.

Uluslararası İş Birlikleri Güçlendi: TÜRKTOB, Türk Cumhuriyetleri ve Rusya başta olmak üzere birçok ülke ile dış ticaret ve teknik iş birliği geliştirme yönünde çalışmalarını artırdı.

Güler ayrıca ECOSA’nın etkinliğini artırmak için de çalıştıklarını belirtirken, Türkiye’nin tohumculuk sektöründeki uluslararası etkinliğini artırmak adına Kazakistan, Azerbaycan, Özbekistan ve Rusya gibi ülkelerle sektörel iş birliğinin güçlendirildiğini vurguladı.

Eğitim ve Sosyal Sorumluluk Projeleri ile Desteklenen Sektörel Gelişim

TÜRKTOB Başkanı Güler, Alt Birliklerin yürüttüğü eğitim programlarıyla çiftçi eğitimine ve nitelikli iş gücüne katkıda bulunmaya devam edildiğini açıkladı. Güler, ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığı iş birliğiyle yürüttükleri “Tohumun İzinde” sosyal sorumluluk projesi, “Stratejik Yaklaşımla Tohumluk Dış Ticareti Projesi” ve “Özbekistan Tohumculuk Sektörüyle Teknik İş Birliği Geliştirme Projesi” gibi projelerle sektöre katkı yaptıklarını belirtti.

8. Uluslararası Tohumculuk Kongresi Antalya’da Düzenlenecek

Bu yıl 8’incisi düzenlenecek olan Uluslararası Tohumculuk Kongresi’nin 9-12 Aralık tarihlerinde Antalya’da gerçekleştirileceğini duyuran Güler, sektörel dayanışmayı bilimin ışığında güçlendirecek bu etkinliğe tüm üyelerini davet etti.

Medya ve İletişim Çalışmaları Güçlendirildi

Başkan Güler, sektördeki faaliyetleri kamuoyuna duyurmak için basın bültenleri, sosyal medya içerikleri ve medya programlarına katılım gibi iletişim çalışmalarının arttığını ifade etti.

Geleceğe Güçlü Adımlar

Güler, Birliğin faaliyet raporlarında yer alan çalışmaların sektörde büyük adımlar atıldığının göstergesi olduğunu belirterek, üyelerin desteğiyle daha birçok başarıya imza atacaklarına inandığını ifade etti; tohumculuk sektöründe hem ulusal hem de uluslararası düzeyde daha büyük başarılara ulaşmayı hedeflediklerini vurguladı.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Kutlaması

Son olarak, TUSAŞ’ta gerçekleşen hain terör saldırısını kınayan ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın 101. yılını büyük bir gururla kutlayacaklarını ifade eden Güler, Genel Kurulun birliğe, üyelere, sektöre ve ülkeye hayırlı olmasını dileyerek konuşmasını sonlandırdı.

***

Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanı Dr. Bülent Kahraman Çolakoğlu: “Tarıma Yapılan Yatırım, Geleceğe Yapılan Yatırımdır”

Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanı Dr. Bülent Kahraman Çolakoğlu, Genel Kurulda yaptığı konuşmada, tarım sektörünün stratejik önemini vurguladı ve eğitimde doğru yöntemlerin önemine değindi.

Çolakoğlu, konuşmasında tarımın Türkiye'nin geleceği için kritik bir sektör olduğuna dikkat çekerek, “Tarım ve Orman Bakanlığının çalışma alanlarının her biri hayati öneme sahip.” ifadelerini kullandı.

 

“Tarım ve Orman Bakanlığı, Milli Güvenliğimiz Kadar Önemlidir”

Çolakoğlu, Tarım ve Orman Bakanlığının yalnızca tohumculuk alanında değil, su, toprak, orman ve gıda alanlarında da yaşamsal bir görev üstlendiğini belirterek, “Dünyanın en iyi silahlarını üretseniz bile o silahları kullanacak insanları besleyemezseniz, bu üretimin bir anlamı kalmaz.” dedi. Tarımın milli güvenlik kadar önemli olduğunu belirten Çolakoğlu, tarımın devlet yapısının önemli bir parçası olduğunu ifade etti.

Eğitimde Doğru Yöntemlerle Gerçek Başarıya Ulaşılabilir

Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanı Çolakoğlu, toplumun eğitim yaklaşımında sorunlar olduğunu ve gerçek bir eğitimin etkili sonuçlara ulaşması için daha derin, sebep-sonuç ilişkileri kurabilen bir model benimsenmesi gerektiğini savundu.

Tohum, Geleceğin Teminatıdır

Tohumun tarımda başlangıcı temsil ettiğini ve her şeyin tohumla başladığını ifade eden Çolakoğlu, tarım sektöründe tohumun kalite ve verimlilik için taşıdığı öneme değindi.  Çolakoğlu, “Başlangıçlar unutulmaz. Sizler de tarım sektöründe önemli bir başlangıcı temsil ediyorsunuz.” sözleriyle sektörün geleceği için çalışanlara teşekkür etti.

“İstikametimiz Doğru Olsun, Gayretimiz Eksik Olmasın”

Çolakoğlu, ülkenin karşılaştığı zorluklara rağmen toplum olarak güçlü kalmanın önemine vurgu yaparak, “Daha samimi bir gayretle, bilimi ve sanatı önceleyerek çalışmaya devam edeceğiz.” dedi. Konuşmasında iyi niyet ve samimi çabanın başarıya ulaşmada en önemli unsurlar olduğunu belirten Çolakoğlu, “Öncelikle halis bir niyet ve ardından samimi bir gayret. Sonuç, bizim işimiz değil. O Rabbin takdiridir.” ifadelerini kullandı.

***

BÜGEM Genel Müdür Yardımcısı Cengiz Budan: “İnadına Daha Fazla ve Kaliteli Üreteceğiz”

Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü (BÜGEM) Genel Müdür Yardımcısı Cengiz Bu

dan ise dünyanın iklim değişikliği, savaşlar ve pandemiden kaynaklanan büyük risklerle karşı karşıya olduğuna değinerek, bu küresel sorunların tarımda sürdürülebilir ve planlı bir yapının gerekliliğini ortaya koyduğunu ifade etti.

Budan, "Tarımda her şey tohumla başlar." Sözünü hatırlatarak, kaliteli tohumların tarımsal üretimdeki kritik rolünü vurguladı.

Tohumculukta Verimlilik, Kayıtlılık ve Yatırım Önem Kazanıyor

Budan, Tarım ve Orman Bakanlığının planlı üretim kapsamında yürüttüğü çalışmalara dikkat çekerek, sistemin verimlilik, kayıtlılık, sürdürülebilirlik ve yatırım temelinde yapılandığını belirtti. Budan, “Bu dört ilkenin temelinde de tohum yatıyor. Tohumun kalitesi, ürünün kalitesini belirler.” diyerek tohumun sektördeki önemini vurguladı.

BÜGEM Genel Müdür Yardımcısı Budan, Türkiye’nin tohum ihracatında önemli bir noktaya ulaştığını belirterek, 110’un üzerinde ülkeye ihracat yapıldığını ancak tohumculuk sektörünün daha ileriye taşınması gerektiğini belirtti. Budan, ‘’Daha ileri noktalara ulaşmak için sektörün tüm paydaşlarıyla birlikte çalışıyoruz.” dedi.

Rusya İle Yaşanan İthalat Krizi Çözüme Kavuşturuldu

Konuşmasında, TÜRKTOB ve sektörle uyum içinde çalıştıklarını ifade eden Budan, Rusya'nın Türkiye’den tohum ithalatına ilişkin yaşanan krizi de gündeme getirdi. TÜRKTOB’un desteğiyle Rus heyetinin Türkiye’de ağırlanarak iş birliklerinin geliştirildiğini belirten Budan, bu ziyaretler sayesinde sorunun kriz haline gelmeden çözüme kavuşturulduğunu açıkladı.

AR-GE’ye Yatırımın Önemi: “İtibar, Büyümeyi Kendiliğinden Getirir”

Budan, tohumculuk sektörünün AR-GE’ye daha fazla yatırım yapması gerektiğini vurguladı. “Gelişimin temelinde araştırma ve geliştirme yatıyor. AR-GE’ye yeterince kaynak ayırmamız şart.” diyen Budan, kaliteli ve itibarlı tohumların pazarın kendiliğinden gelişmesini sağladığını belirtti. Budan, AR-GE çalışmalarına bakanlık olarak nasıl katkı sağlayabileceklerine dair planlamaların sürdüğünü ifade etti.

Tohum Desteklerinde Artış ve İlk Defa Peşin Destek Ödemesi

Budan, destekler kapsamında önemli adımlar atıldığını belirterek, tohumculuk desteklerinin üç-dört yıl içinde dokuz katına çıkarıldığını söyledi. Bu yıl ilk defa peşin destek ödemesi gerçekleştirildiğini belirten Budan, “Bu uygulama sektöre büyük bir destek sağladı.” dedi. Budan, bu gelişmeyi bir “devrim” olarak nitelendirdi.

“İnadına Daha Fazla ve Kaliteli Üreteceğiz”

Son olarak tarımın milli savunma kadar önemli olduğunu vurgulayan Budan, sektördeki tüm paydaşlara daha fazla üretim çağrısında bulundu. Budan, “İnadına daha fazla ve kaliteli üreteceğiz. Tarım sektörü, ülkemizin geleceği için kritik öneme sahip. Bizler de bakanlık olarak her zaman yanınızda olmaya devam edeceğiz.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

***

Genel Kurul, Yönetim Kurulu Çalışma Raporu, Mali Raporlar ve Denetim Kurulu Raporu’nun okunup oy birliği ile ibra edilmesi, bütçe görüşmeleri, Hakem Kurulu Raporu’nun okunması ve yönetmeliklerde yapılacak değişikliklerin görüşülüp karara bağlanmasıyla sona erdi.

 

26 Ekim 2024 / Ankara

 

 

Benzer İçerikler