TSÜAB 14. OLAĞAN GENEL KURULU YAPILDI



Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) 14. Olağan Genel Kurulu Ankara’da yapıldı.

Genel Kurula, Tarım ve Orman Bakanlığı (TOB) Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Dr. Durali Koçak, TOB Rehberlik ve Teftiş Başkanı Recep Semiz, Tarımsal Araştırmalar ve Politikaları Genel Müdür Yardımcısı Dr. Yılmaz Boz, Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi Müdürü Şakir Berktaş ve Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünden üst düzey yetkililer, TÜRKTOB ve alt birliklerden başkan ve yöneticiler, sivil toplum kuruluşları ve meslek örgütlerinden davetliler katıldı.  

Genel Kurulun açılışında konuşan TSÜAB Yönetim Kurulu Başkanı Yıldıray Gençer,

“TSÜAB olarak Türkiye Tohumcular Birliği çatısı altında diğer alt birliklerimizle birlikte tohumculuk sektörünü temsil ediyoruz. Başladığımız günden bu yana tohumculuk sektörü çok önemli mesafeler kat etti. Çok ciddi başarılara imza attık. Ancak daha yolun başındayız ve daha çok çalışmamız gerekiyor. Dünyanın ve ülkemizin içinde bulunduğu yeni koşullar ve artan maliyetler tohumculuk sektörü olarak bizi de zorluyor.” dedi.  

TSÜAB Başkanı Gençer, “Biz 1040’a ulaşan üyemizle elimizden geldiği kadar hizmetlerimizi sürdürüyoruz. Yıllardır dile getirdiğimiz KDV problemini çözmeyi başardık. KDV’nin %1’e düşmesi bizi sevindirdi. Ancak son dönemde hububat fiyatlarındaki artış ve maliyetlerin yükselmesi tohumluk fiyatlarında yansıyacağı için çiftçimizin sertifikalı tohuma ulaşma konusunda sıkıntı yaşamasından endişe ediyoruz. Bu ortamda firmalarımızın çiftçilerimizden ürün temin etmesi ve finansal sıkıntılarını çözmeleri zorlaşacaktır. Tohum üretiminin maliyetlerinin azaltılması için her türlü desteği talep ediyoruz. Yıllardır sertifikalı tohum üretimi ve kullanımının yaygınlaşması için çalışıyoruz. Bu yıl ek bir destekleme politikası olmazsa yılların emeği boşa gidebilir. Bu konuyu ilgili tüm genel müdürlerimizle konuştuk. Artık özellikle sertifikalı tohum kullanım desteğinin artmasını bekliyoruz.

Sektörün finansmana daha rahat ulaşması için Ziraat Bankası ile de görüşüyoruz. Konuyu Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Prof. Dr. Vahit Kirişci’ye de TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanımı Prof. Dr. Yunus Kılıç’a da ilettik. Bizim hedefimiz kredilerin üst limitinin 50 milyon TL’ye çıkarılmasıydı ancak %75’lik bir artış ile 20 milyon TL’den 35 milyon TL’ye yükseldi. Sayın Bakanımıza destekleri için Teşekkür ediyoruz.” şeklinde konuştu.

TSÜAB’ın yoğun gayretleri sonucu Uluslararası Tohum Federasyonu (International Seed Federation-ISF) tarafından her yıl bir ülkede düzenlenen Dünya Tohumculuk Kongresi’nin 2025 yılında İstanbul'da yapılması için protokol imzaladıklarını hatırlatan Gençer, “Bu kongre Türk tohumculuğunun dünyada daha da çok tanınması için çok büyük bir fırsat olacak.’’ dedi.

Gençer konuşmasını özetle şöyle sürdürdü:

“ *Tohumculuk sektörünü düzenleyen ikincil mevzuatlar artık ihtiyaçlara cevap vermiyor. Bu konuda da yaptığımız girişimler sonuç vermeye kısa sürede başlayacak.

*Kamuoyunda oluşan yanlış bilgi ve algıları düzeltebilmek için TSÜAB Tohumculuk Okulu Platformunu kurduk. Tohumculuk Okulunda tüm doğru bilgileri ve faaliyetleri geniş kitlelerle paylaşmayı amaçlıyoruz.

*Sektörel Ticaret Heyetleri ve Uluslararası Ticaretin Geliştirilmesi (UR-GE) projelerimiz devam ediyor. Hububat 1 ve 2, Sebze ve Patates projeleri devam ederken şimdi Çayır – Mera Yem Bitkileri, Baklagil Yem Bitkileri ve Endüstri Bitkilerini de yeni UR-GE Projeleri olarak başlattık.

* Geçen ay antik buğdaylarla ilgili gerçek dışı bilgileri düzeltmek amacıyla bir basın toplantısı düzenledik. Medya da çok güzel yer aldı. Bu ve diğer yanlış algılarla ilgili basın çalışmalarımızı devam edecek.”

Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Bitki Islahçıları Alt Birliği (BİSAB) Yönetim Kurulu Başkanı Selami Yazar ise 2006 yılında yürürlüğe giren Tohumculuk Kanunu ve 2008 yılında kurulan TÜRKTOB ve alt birlikleri sayesinde Türk tohumculuk sektörünün büyük bir atılım gösterdiğini ifade ederek başladığı konuşmasını özetle şöyle sürdürdü:

“Tohumculuk sektörünün tamamını değerlendirdiğimizde ihracatın ithalatı karşılama oranı %130’a yükseldi. Dane tohumlukta ise çok az bir fark kaldı. Tarım ve Orman Bakanlığı ile eş güdüm halinde çalışıyoruz. AR-GE’ye aktardığımız kaynaklar artıyor. Henüz istediğimiz düzeyde olmasa da sermeye birikimimiz oluşmaya başladı.  Özellikle Türk cumhuriyetleri ve Afrika ülkelerine açılım sağlamak için çalışıyoruz. Avrupa ile dünya ile yarışacak seviyelerdeyiz. Bölgemizin tohumculuk üssü olacağız. Ancak başta Tarım ve Orman Bakanlığı olmak üzere ilgili tüm kurumlarla AR-GE konusunda daha etkin çalışmalı ve bu alana aktarılan kaynakları artırmalıyız. Ülkemizin coğrafi ve iklimsel avantajlarını en iyi değerlendireceğimiz sektörlerin başında tohumculuk geliyor. Bu avantajları hem ıslahta hem de tohumluk üretiminde kullanırsak, sermayelerimizi birleştirirsek başarımız daha da artar. Bu yıl özellikle finansman sorunlarımızın çözülmesi için ek desteklere ihtiyacımız var. Kaçak tohum, fide ve fidan kullanımı konusunda da ilgili mevzuatların değiştirilmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı ile çalışmalarımız devam ediyor.  Ayrıca kamuoyuna sektörümüzü anlatmak konusunda sıkıntılarımız var. Bu sorunları da yine hep birlikte aşacağımıza inanıyorum.”

Açılışta söz alan bir diğer isim Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi (TTSM) Müdürü Şakir Berktaş ise pandeminin tarımı ve tohumu ülkenin gündemine yerleştirdiğini, bu durumun Tarım ve Orman Bakanlığının çalışmalarını kamuoyuna doğru anlatması için bir fırsat olarak değerlendirilebileceğini ifade etti.

Berktaş, “ Bitki besleme ve koruma ürünlerinin tarımsal verime ve kaliteye etkisi artık en üst düzeye geldi. Tüketici tercihleri de değişti. Artık genetik kaynaklardan daha iyi şekilde yararlanmaya mecburuz. Biyolojik zenginliğimiz çok yüksek. Bunu değerlendirmeliyiz. Geçen yıl tarla bitkilerinde 300’ün üzerinde çeşit tescil etmişiz. Biz buna sevinirken kamuoyunda başka algılar oluşuyor. Yeni çeşitler zararlı diye paylaşımlar yapılıyor. Kamuoyuna doğru bilgileri daha sık vermeliyiz.” dedi.

TTSM olarak her zaman tohumculuk özel sektörü ile iş birliği içinde çalıştıklarını ifade eden Berktaş, ‘’ Yaptığımız uluslararası toplantılarda Türk tohumculuk sektörünün ne kadar önemli bir noktada olduğunu görüyoruz. Biz TTSM ve BÜGEM olarak yaptığımı çalışmalarda arkamızdaki özel sektörün yani sizin gücünüzü ve desteğinizi hissediyoruz. Teşkilatlanmasını tamamlamış, katma değer ve bilinçli hareket eden bir özel sektör var yanımızda. Biz sizlerle gurur duyuyoruz. Birlikte çalışmaya devam edeceğiz.’’ ifadelerini kullandı.

***   

Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Dr. Durali Koçak ise konuşmasına bitkisel üretimin ve tarımın tohumla başladığını, tohumun miras niteliği nedeniyle geçmiş, önemi nedeniyle bugün, genetik özellikleri nedeniyle de yarın demek olduğunu söyledi.

Koçak, ‘’ Yurt içi seyahatlerimizde yeni geliştirilen bitki çeşitlerini görüyoruz. Mutlu oluyoruz. Bu büyük bir emek işidir. Tohum çok kıymetlidir. Saklanması, korunması gerekir. Bazı konularda geç kalmış olabiliriz ama bu açığı kapatırız. Şimdiye kadar sizlerle birlikte yakaladığımız başarı bunun göstergesidir. Çiftçi ile ilişkilerimizde çok hassas olmalıyız. Sektörün sıkıntılarını, sorunlarını dinledik. Notlarımızı aldık. İlgili üst makamlara ileteceğiz.’’ dedi.

TSÜAB Genel Kurulu, faaliyet, mali, denetim raporlarının okunması ve ibra edilmesi ile 2022 Çalışma Programı ve Bütçesinin görüşülmesi ve onaylanmasının ardından gündemdeki diğer konuların karara bağlanmasıyla son buldu.

2 Temmuz 2022 - Ankara

Benzer İçerikler