SERTİFİKALI TOHUM KULLANIM DESTEKLERİ 2023 BEKLENMEDEN BU YIL İÇİNDE ÖDENECEK


 

SERTİFİKALI TOHUM KULLANIM DESTEKLERİNİN ARTMASI İÇİN ÇALIŞMA YAPILIYOR

Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Yönetim Kurulu Başkanı Savaş Akcan ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Selami Yazar, Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürü Dr. Mehmet Hasdemir’i ziyaret etti.

Toplantıda hububat alım fiyatlarındaki artışın sertifikalı tohumluk fiyatlarına etkisi, tarım ve tohumculuk sektöründe artan maliyetler, sertifikalı tohum kullanım destekleri, tohumculuk mevzuatında devam eden güncelleme çalışmaları ve Ekonomik İşbirliği Ülkeleri Tohumcular Birliği (ECOSA) ile ilgili planlanan faaliyetler gündeme geldi.

TÜRKTOB Başkanı Savaş Akcan, 2021 yılında sertifikalı tohum üretimin 1 milyon 325 bin tona yükselmesinin önemli etkenlerinden birinin Tarım ve Orman Bakanlığının kullanım ve üretim destekleri olduğunu ancak bu yıl çok kritik bir noktaya gelindiğini belirterek, ‘’ Mahsul fiyatları 7 liraya geldi. Bunun üzerine tohumculuk sektörünün ek maliyetlerinin eklenmesiyle artacak sertifikalı tohumluk fiyatlarının üreticiyi mağdur etmemesi gerekiyor. Yeni hububat alım fiyatlarıyla, sertifikalı tohum kullanım desteklerini karşılaştırdığımızda desteklerin artık yetersiz kaldığı bir gerçek’’ dedi.

Akcan, tohumculuk sektörüne ilişkin mevzuatların güncellenmesi gerektiğini, Tarım ve Orman Bakanlığı ile TÜRKTOB’un daha etkin çalışması için TÜRKTOB olarak üzerlerine ne düşerse fazlasıyla yapmaya hazır olduklarını ifade etti.

Aynı zamanda Ekonomik İşbirliği Ülkeleri Tohumcular Birliği (ECOSA) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı görevini de yürüten Akcan, önümüzdeki dönemde Özbekistan başta olmak üzere Türk cumhuriyetlerinde ve diğer ECOSA üyesi ülkelerde yapılması planlanan faaliyetler hakkında Hasdemir’e bilgi verdi ve iş birliğinin artmasını talep etti.  

TÜRKTOB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Selami Yazar ise zaten kısıtlı olan sektör sermayesinin üst limitleri yükseltilen işletme ve yatırım kredilerine rağmen artan maliyetler karşısında hâlâ yetersiz kaldığını kaydetti. Sektörün üretim için çiftçiden talep gelmesini beklediğini belirten Yazar, bu yılın bir geçiş dönemi olarak değerlendirilmesini ve destekleme başta olmak üzere tohumculuk politikalarının buna göre oluşturulmasını önerdi.

Saha ziyaretlerinde sertifikalı tohum kullanılan tarlalarla kullanılmayanlar arasındaki ürün farkını net olarak gözlemlediklerini aktaran Yazar, sanayicinin istediği kalitede ürünü bulamayınca doğal olarak ithalata yöneldiğini söyledi.

BÜGEM Genel Müdürü Dr. Mehmet Hasdemir ise, tohumun her zaman öncelikleri arasında yer aldığını, çiftçinin mahsul fiyatına sertifikalı tohumluk elde edebilmesinin çok önemli olduğunu ifade etti.

Dr. Hasdemir, dekar başına verilen 8 liralık sertifikalı tohum desteğinin önce 16 liraya ardından 24 liraya yükseltildiğini, yeni koşullara göre destekleri tekrar gözden geçirdiklerini bu miktarı da artırmak için çalıştıklarını kaydetti.

Yüzde 75 hibe tohum projesiyle de hem çiftçiye destek olduklarını hem de sertifikalı tohum kullanımının yaygınlaşmasına katkı verdiklerini anlatan Hasdemir, ‘’ Ayrıca 2021- 2022 yılı üretim sezonunda kullanılan sertifikalı tohum desteklerini 2023 yılı yerine yine bu yılın eylül ayında ödemek için yoğun bir gayret içindeyiz. Başvuru son tarihini temmuz ayının ortasına, icmal sürecini ağustos ayına çektik. Eylül ayında yani sonbahar ekim zamanında destekleri ödemeyi planlıyoruz. Böylece yeni sertifikalı tohum almak isteyen çiftçimiz için de maddi bir imkân sunmuş olacağız’’ dedi.

Bundan sonra da aynı politikayı devam ettireceklerini söyleyen Hasdemir, ‘’ Çiftçimiz kullandığı sertifikalı tohum faturasını getirdiğine aynı yıl ödemesini yapacağız’’ dedi.

Yönetmelik ve alt mevzuatların güncellenmesi için teknik ekiplerin sürekli çalıştığını belirten Hasdemir, ‘’ Önce alt mevzuatlardaki yine sizden gelen acil değişiklik taleplerini gündeme alıyoruz’’ ifadelerini kullandı.

20.06.2022 – Ankara

Benzer İçerikler