Tarım ve Orman Bakanlığı ile paydaş kurumlar tarafından yürütülen çalışmalar sonucunda Hüyük çileği Avrupa Birliği'nden (AB) coğrafi işaret tescili aldı. Böylece Türkiye'nin AB'den coğrafi işaret alan ürün sayısı 25'e yükseldi.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Hüyük çileğinin Türkiye'nin AB'den coğrafi işaret tescili alan 25. ürünü olduğunu bildirdi.
Ülke lezzetlerinin son dönemde art arda AB tescili aldığına dikkati çeken Yumaklı, AB coğrafi işaret tescili için ilanda bekleyen ürün sayının 5 ve başvuruda bekleyen ürün sayısının ise 57 olduğunu belirtti.
Türkiye'nin tarım ürünleri konusunda zengin bir potansiyele, dünyada ise seçkin bir yere sahip olduğuna dikkati çeken Yumaklı, ülkenin bu zenginliğinin korunması ve daha da geliştirilmesi için çalışmalar yürüttüklerini vurguladı.
Türkiye'nin eşsiz lezzetlerinin Avrupa Birliği'nde coğrafi işaret tescili alarak uluslararası alanda daha geniş bir tanınırlık ve koruma elde ettiğinin altını çizen Yumaklı, şu ifadeleri kullandı:
“Coğrafi işaretlerin Avrupa Birliği'nde tescil edilmesi, bu ürünlerin Avrupa pazarında marka değerinin artmasını sağlıyor. Bu durum, kırsal kalkınmayı destekleyerek yerel ekonomiye de büyük katkı veriyor. Tescilli ürünler, sahtecilikten korunarak güvenli bir pazar ortamı oluşturuyor ve tüketicilere kaliteli ürünler sunuluyor. Coğrafi işaretler, yerel kültürün ve geleneksel üretim yöntemlerinin korunmasına yardımcı oluyor. Bu tescil, nesilden nesile aktarılan bilgi ve becerilerin devamlılığını sağlarken aynı zamanda bu ürünlerin tanıtımı ve turizmde kullanımı, bölgenin bilinirliğini artırarak turizm sektöründe de hareketlilik oluşturuyor. Geleneksel ve doğal üretim yöntemlerinin korunması, biyolojik çeşitliliğin ve ekosistemlerin korunmasına da yardımcı oluyor. Biz de coğrafi işaretli ürün sayımızı artırmanın gayreti içindeyiz."
Yumaklı, Bakanlık olarak tarıma büyük destekler verdiklerine işaret ederek, bitkisel üretimde ve hayvancılıkta yeni destekleme modelini uygulamaya koyduklarını anımsattı. Yeni modelin üreticiye çok önemli katkılar vereceğini vurgulayan Bakan Yumaklı, Konya'nın AB tescilli ilk ürünü olan Hüyük çileğinin tescil almasında emeği geçenlere teşekkür etti.
COĞRAFİ İŞARET NEDİR?
Coğrafi işaret; belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri bakımından kökenin bulunduğu yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş ürünü gösteren işarettir. Ülkemizde 1.632 coğrafi işaret ve geleneksel ürün adı tesciline sahip ürün bulunuyor. Bunlardan 1.432'si yani yaklaşık yüzde 90'ı, tarım ve gıda ürünleri kapsamında yer alıyor. Bu tesciller ülkemiz sınırları içinde geçerli kabul ediliyor. AB ülkelerinin tamamında koruma sağlamak için ise 1 Nisan 2024 tarihli ve (AB) 2024/1143 sayılı Avrupa Parlamentosu ve Konsey Tüzüğü çerçevesinde Avrupa Komisyonuna başvuru yapmak gerekiyor.
AB TESCİLİ ALAN ÜRÜNLER
Avrupa Birliğinden coğrafi işaret tescili alan 25 ürün şöyle sıralanıyor:
Antep Baklavası / Gaziantep Baklavası,
Aydın İnciri
Malatya Kayısısı
Aydın Kestanesi
Milas Zeytinyağı
Bayramiç Beyazı
Taşköprü Sarımsağı
Giresun Tombul Fındığı
Antakya Künefesi
Suruç Narı
Çağlayancerit Cevizi
Gemlik Zeytini
Edremit Zeytinyağı
Milas Yağlı Zeytini
Ayaş Domatesi
Maraş Tarhanası
Edremit Körfezi Yeşil Çizik Zeytini
Ezine Peyniri Safranbolu Safranı
Aydın Memecik Zeytinyağı
Araban Sarımsağı
Osmaniye Yer Fıstığı
Bingöl Balı
Bursa Şeftalisi
Hüyük çileği
AB coğrafi işaret tescili için Bursa Siyah İnciri / Bursa Siyahı, Söke pamuğu, Kayseri pastırması, Manisa Mesir Macunu, Gaziantep Menengiç Kahvesi / Gaziantep Melengiç kahvesi olmak üzere 5 ürün de AB Resmî Gazetesi'nde yayımlanmış olup 3 aylık itiraz süreleri sonunda tescil almaları bekleniyor.
AB coğrafi işaret tescili için başvuruda bekleyen 57 ürün şunlar:
Antepfıstığı / Antep fıstığı
Kayseri Mantısı
Kayseri Sucuğu
Maraş Çöreği
Tonya Tereyağı
Bursa Kestane Şekeri
Aydın Memecik Zeytini
Kırkağaç Kavunu / Kırkağaç melon
Amasya Çiçek Bamyası
Hopa Hamsili Ekmeği
Erzurum Su Böreği
Rize Çayı
Fethiye Kaya İnciri
Antep Fıstık Ezmesi / Antepfıstığı Ezmesi / Gaziantep Fıstık Ezmesi
Manisa Sultani Çekirdeksiz Üzümü
Kilis Zeytinyağı
Silifke Yoğurdu
Urla Sakız Enginarı
Isparta Gülyağı
Tarsus Sarıulak Zeytini
Hatay Kaytaz Böreği
İpsala Pirinci
Melli İnciri
Adana Şalgamı
Sinop Kestane Balı
Milas Çekişke Zeytini
Aydın Çam Fıstığı
Urfa Keten Köyneği Fıstığı / Şanlıurfa Keten Köyneği Fıstığı
Antep Lahmacunu
Erzincan Tulum Peyniri
Oğuzeli Nar Ekşisi
Muğla Çam Balı
Antep Muskası
Denizli Kekiği
Erzurum Civil Peyniri
Afyon Sucuğu
Afyon Pastırması
Erzurum Küflü Civil Peyniri / Göğermiş Peynir
Delice Doğal Kaynak Tuzu
Afyon Kaymağı
Afyon Manda Yoğurdu / Afyonkarahisar Manda Yoğurdu
Mut Zeytinyağı
Rakı
Kütahya Pazarlar Kirazı
Antep Bulguru / Gaziantep Bulguru
Tavas Yanık Koyun Yoğurdu
Geyve Ayvası
Tavas Baklavası
Taraklı Uğut Tatlısı
Buldan Kestanesi
Denizli Çalkarası Üzümü / Denizli Çalkarası
Denizli Leblebisi
Kale Biberi
Polatlı Soğanı
Beypazarı Kurusu
Ayvalık Zeytinyağı
Bilecik Şerbetçiotu
KAYNAK: tarimorman.gov.tr