BİTKİ ISLAHÇILARI GÜNÜ ANKARA ÜNİVERSİTESİ’NDE KUTLANDI: ISLAHÇILARA SAYGI DURUŞU

Bilimsel oturumlar, ödüller ve gençlere ilham veren mesajlarla dolu bir gün yaşandı



Bitki Islahçıları Alt Birliği (BİSAB) ile Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) iş birliğiyle her yıl 11 Mayıs'ta düzenlenen “Bitki Islahçıları Günü”, bu yıl 12 Mayıs Pazartesi günü Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi ev sahipliğinde kutlandı. Günün anlam ve önemine uygun olarak yapılan etkinliklerde bilim insanları, sektör temsilcileri ve gençler bir araya geldi.

TOHUMCULUĞUN TEMELİNE SAYGI: BİTKİ ISLAHÇILARI SAHNEDE

BİSAB Başkanı Yazar: Bilgiyi, tecrübeyi ve yeniliği paylaşıyoruz

BİSAB Başkanı Selami Yazar yaptığı açılış konuşmasında, bitki ıslahının ülkemiz ve dünya tarımı için taşıdığı önemi vurguladı. Islahçıların bilgi ve donanım yönünden daha yetkin hale gelmesi için yapılan faaliyetlere değinen Yazar, düzenlenen kurslar, seminerler, kongreler ve yayınlarla BİSAB’ın sektöre katkı sunduğunu belirtti. “Islahçının gelişimi, ülkenin tarımsal sürdürülebilirliğidir” dedi.


Prof. Dr. Atar: Islah sadece çeşit geliştirmek değil, geleceği inşa etmektir



Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Hüseyin Atar, konuşmasında fakültenin 92 yıllık mirasına dikkat çekerek, bitki ıslahının sadece teknik bir faaliyet değil, stratejik bir bilim dalı olduğunu söyledi. “İklim değişikliğiyle baş etmenin yolu, bilimsel ıslah çalışmalarından geçiyor” ifadelerini kullandı.
 

Ahmet Dallı: Tohum, üretimin kaderini belirliyor

Ankara İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Dallı, bitkisel üretimde kalitenin ve sürdürülebilirliğin tohumla başladığını belirterek, ıslah çalışmalarına emek veren tüm bilim insanlarının gününü kutladı.


“AR-GE YATIRIMI OLMADAN TARIMDA GELECEK OLMAZ”

TSÜAB Başkanı Gençer: İhracatta başarının arkasında ıslahçılar var

Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) Başkanı Yıldıray Gençer, konuşmasında Türkiye’nin 121 ülkeye tohumluk ihracatı yaptığını ve artık net ihracatçı ülke konumuna geldiğini belirtti. “Bu başarıyı sağlayan en büyük güç bitki ıslahçılarıdır. Hedefimiz, dünya sıralamasında ilk 5’e girmek” dedi.
 

TAGEM Genel Müdür Yardımcısı Çakal: Tarımın geleceği AR-GE’ye bağlı



TAGEM Genel Müdür Yardımcısı Dr. Şerafettin Çakal, Türkiye’nin tarımsal bağımsızlığını ancak yerli ve milli tohumlarla sürdürebileceğini belirtti. “Pandemi ve savaşlar bize şunu gösterdi: Gıdaya erişim, yerli tohumla mümkündür” diyerek ıslah çalışmalarının stratejik önemine vurgu yaptı.
 

TİGEM Genel Müdürü Gezginç: Tohum milli güvenlik meselesidir

Tarım İşletmeleri Genel Müdürü Dr. Hasan Gezginç, tohumun gelecekte gıda egemenliğinin temeli olacağını belirterek, TİGEM’in bu alandaki üretim kapasitesiyle stratejik görev üstlendiğini ifade etti.

ISLAHTA YENİ TEKNOLOJİLER PANELİ VE ONUR ÖDÜLLERİ VERİLDİ

Panel: “Yeni Teknolojiler Bitki Islahında Nasıl Kullanılıyor?”


Etkinlik kapsamında düzenlenen panelde TAGEM Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nden Dr. Mehmet İbrahim Yılmaz, Ankara Üniversitesi’nden Dr. Güray Akdoğan ve özel sektör temsilcisi Dr. İbrahim Mancak yeni teknolojilerin ıslah sürecine etkilerini değerlendirdi. Panelin moderatörlüğünü Prof. Dr. Gölge Sarıkamış üstlendi.

GENÇ KALEMLERE VE UZMAN ISLAHÇILARA ÖDÜLLER

Makale yarışmasında Hilal Özdemir birinci oldu
Her yıl BİSAB kurucu başkanı adına düzenlenen “Dr. Vehbi Eser Makale Yarışması”nda bu yılın teması "Yeni Teknolojilerin Bitki Islahında Kullanılması" oldu.

  • Birincilik ödülünü Hilal Özdemir (Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi) aldı. Ödülü TÜRKTOB Başkanı Hacı Ömer Güler verdi.

  • İkincilik ödülü Mehmet Sami Bölek’e (Ankara Üniversitesi) verildi. Ödülü Mehmet Sinan Berksan takdim etti.

  • Üçüncülük ödülü İlayda Girem’e (Ankara Üniversitesi) sunuldu. Ödülünü Prof. Dr. Bülent Uzun verdi.

​​​​​​​

Islah emektarlarına vefa plaketi
Etkinlikte, bitki ıslahı alanına uzun yıllar emek veren bilim insanlarına plaket takdim edildi:

  • Dr. Sabri Çakır (Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü) – Plaketini TÜRKTOB Başkanı Güler verdi.

​​​​​​​

  • Dr. İsmail Demirtaş (Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü) – Plaketi TAGEM Bahçe Bitkileri Dairesi Başkanı Doç. Dr. Davut Keleş tarafından verildi.

​​​​​​​

  • Dr. Göksel Evci (Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü) – Plaketini BİSAB Başkanı Selami Yazar takdim etti.

​​​​​​​

BÖLÜM BİRİNCİSİ ÖĞRENCİLERE DESTEK VE TEŞVİK

Bitki Islahçıları Günü kapsamında, Ankara Üniversitesi ev sahipliğinde Ziraat Fakültelerinin bölüm birincisi öğrencilerine ve danışman akademisyenlerine de ödüller verildi. Programa Bolu Abant İzzet Baysal, Eskişehir Osmangazi, Yozgat Bozok, Kırşehir Ahi Evran ve Konya Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakülteleri’nden öğrenciler katıldı.

TÜM FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ

Benzer İçerikler