BAKAN KİRİŞCİ: "ORMAN ŞEHİTLERİMİZ ARTIK RESMÎ UNVANA KAVUŞACAK"



Bakan Kirişci, Kars ve Ardahan illerinde çeşitli programlara katıldı.

İlk olarak, Kars Atıksu Toplama ve Arıtma Tesisi İkmali Temel Atma Töreni'ne iştirak eden Bakan Kirişci, burada yaptığı konuşmada, Kars'ın hayvancılık açısından önemli olduğunu ve bu kapsamda birçok projenin hayata geçtiğini dile getirdi.

"HASTALIĞIN KONTROL ALTINA ALINDIĞINI BELİRTMEK İSTERİM"

Şap hastalığı virüsü olan SAT-2 serotipine karşı Türkiye'de 37 günde aşı üretimi yapıldığını hatırlatan Bakan Kirişci, "SAT-2 adı verdiğimiz Afrika kökenli bu hastalıkla ilgili malumunuz ocak ayında başladı ama şubat ayında hızla aksiyon aldık. Aşılama çalışmalarımız için önce aşı geliştirdik. Bu aşıyı Karslı üretici kardeşlerim de kullandı. Aşının etkisiyle birlikte ve burada görülen hastalığın artık kontrol altına alındığını belirtmek isterim. Hayvan hareketlerini kısa süre içerisinde kamuoyuna yapacağımız açıklamalarla bunları da serbest hâle getireceğiz." diye konuştu.

Planlı tarımın önemine işaret eden Bakan Kirişci, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bundan böyle bu ülkede bütün çiftçiler ve üreticiler kayıt altına alınacak. Bakanlık olarak biz onlara mazeret üretmeyeceğiz. Böylelikle sözleşmeli üretimi, bununla beraber hedef üretimi gerçekleştirmiş olacağız. 2 yıldan fazla araziyi boş bırakanlara dönüp diyeceğiz ki 'Ey mülk sahibi biz sana kira ödeyeceğiz ama senin arazini burada kiralamak isteyen, hemen yerleşik olanlardan başlayarak, burada bunu üretim için kullanacağız' diyeceğiz."

Yaklaşık 780 milyon lira yatırım bedelli Kars Atıksu Toplama ve Arıtma Tesisi İkmali Temel Atma Projesi'ne ilişkin de Bakan Kirişci, projenin atıkların toplanması, ardından da arıtılması olmak üzere iki aşamalı olduğu bilgisini paylaştı.

“ATIL TARIM ARAZİLERİNİ TARIMA KAZANDIRABİLİRSEK 14 MİLYAR LİRALIK İLAVE TARIMSAL HASILA ELDE EDECEK DURUMDAYIZ"

Bakan Kirişci, Kars'taki programının ardından Ardahan Üniversitesinde düzenlenen Tarım Sektörü Temsilcileri Toplantısı'na katıldı.

Burada konuşan Bakan Kirişci, Bakanlık olarak planlı tarım ile üreticinin daha çok kazanması için çalıştıklarını söyledi.

Yeni mevzuat ile tarım sektörüne "gerdanlık takacaklarını" dile getiren Bakan Kirişci, bunun tarımda zirve denilecek bir nokta olacağını anlattı.

Üreticinin, kazanması ve destek alması için kayıt altına alınacağını belirten Bakan Kirişci, şunları kaydetti:

“Bizim sadece üretici konusunda, ürettiğine ilişkin kanaatimiz pekişsin. Bizler buraların göç vermesini istemiyoruz. Türkiye geneli 686 bin hektar alan atıl durumda. Eğer biz bu alanları yeniden üretime dâhil etmiş olabilsek ilk başlarda 14 milyar liralık ilave bir tarım hasıla elde edecek durumdayız. Üreten bir Türkiye'yiz üretmeye de devam edeceğiz."

“ORMAN ŞEHİTLERİMİZ ARTIK RESMÎ UNVANA KAVUŞACAK"

Orman yangınlarında toplam 105 şehit olduğunu bildiren Bakan Kirişci, şöyle konuştu:

“Bu şehitlerimiz artık resmî unvana kavuşacak. Yıllardır bu şehitlerimize resmî olarak bu unvan verilmezken, yeni dönemde bu yasayla beraber vermiş olacağız. Bunun yanı sıra orman köylüsüne de desteklerimiz sürecek. Sizin talep ve istekleriniz bizim önceliklerimiz olacak. Daha önce olduğu gibi sizin yanınızda olmaya devam edeceğiz. Üreticimizin yanında olmaya devam edeceğiz."

“MERA MUHAFAZA MEMURLUĞU İHDAS EDECEĞİZ"

Bakan Kirişci, yeni bir kadro ihdas edeceklerini belirterek, "Artık meralarımızda mera muhafaza memurluğu ihdas edeceğiz, tıpkı orman muhafaza memurluğunda olduğu gibi ve böylelikle bir ihtilafa konu olmadan bu meralarımızın adil ve adaletli bir şekilde hayvanlarımızın otlatılmasında kullanılmasını sağlayacağız. Bu da inşallah bu devrimin bir parçası olarak gerçekleşmiş olacak." ifadelerini kullandı.

KAYNAK: tarimorman.gov.tr

Benzer İçerikler