AKCAN: "TOPRAKLA BULUŞAMAYAN HER MİLLÎ TOHUMUN YERİNİ YABANCI SERMAYENİN ÇEŞİTLERİ DOLDURUR"



Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Yönetim Kurulu Başkanı Savaş Akcan, Silivri Belediyesi tarafından düzenlenen 2023 Paket Milli Ayçiçek Tohumu Dağıtım Töreni’ne katıldı.

TÜRKTOB Başkanı Savaş Akcan, törende yaptığı konuşmaya deprem felaketinde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza rahmet, yaralılarımıza şifa, milletimize sabır dileyerek başladı. TÜRKTOB olarak yaraların sarılması ve bölgedeki hayatın normale dönmesi için ellerinden geleni yapmaya devam edeceklerini söyleyen Akcan, ‘’Sağduyu, birlik ve beraberlik içinde güçlü Türkiye olarak yolumuza devam edeceğiz.’’ dedi.

Akcan, milli ayçiçeği tohumlarının bölge çiftçisi ile buluşturulmasını, hasat edilen ürünlerin yağa dönüştürülmesini ve ihtiyacı olanlara ulaştırılmasını takdir edilmesi gereken bir proje olarak değerlendirdikten ve Silivri Belediyesine teşekkür ettikten sonra projenin temelinin milli tohumculuk olduğunu kaydetti.

Akcan özetle şöyle konuştu; ‘’Bitki ıslahçısı arkadaşlarımız en verimli ve kaliteli tohumları geliştirmek için çalışırlar ve en iyi sonucu alırlar. Ancak bu tohumlar siz değerli çiftçilerimizle dolayısıyla toprakla buluşup ürün haline geldiğinde kıymet teşkil eder. Geliştirilen yeni çeşitlerin kavanozlarda, torbalarda, araştırma enstitülerinin depolarında durmasının hiç kimseye bir faydası yoktur. Böyle olduğunda tekelci sermayedarlığa dayanan uluslararası ortak şirketler, maddi güçlerini kullanarak arz –talep dengesi dışında piyasada baskın hale gelirler. Bu nedenle toprakla buluşamayan her millî çeşidin yerini yabancı sermayenin çeşitleri doldurur.

Uluslararası firmalar bu yıl Türkiye’nin yeteri kadar millî tohumu olmadığını düşünerek ülkemizin en çok tohum satan kuruluşu olan Tarım Kredi Kooperatiflerine doğrudan tohum satmadı. Tarım Kredi kooperatiflerini kendi alt bayilerine yönlendirdi. Bu %15-20’lik bir fiyat artışı anlamına geliyordu. Tarım Kredi Kooperatifleri de doğru olan yaptı; belki 1-2 senelik riski göze alarak, araştırma enstitüleri ile birlikte millî çeşitlerin piyasada daha çok yer alması için çalışmaya başladı.

Bu örnek tohumun ulusal bağımsızlığımızın en önemli unsurlarından biri olduğunun belirgin göstergelerindendir.

Silivri Belediye Başkanı Sayın Volkan Yılmaz durumu görmüş ve bu proje ile millî tohumculuğumuza destek vermiştir. Kendisine teşekkür ediyor, tüm belediyelerimize örmek olmasını diliyoruz. Bu tohumlar kullanıldıkça firmalar daha çok üretecek. Bu süreç bizi 5 yıl içinde özellikle ayçiçeği, mısır, şeker pancarı ve patates ürünlerinin tohumluklarında %100 millî üretime götürecek.

Bu konuda çiftçilerimizin desteğini istiyoruz. Çiftçilerimiz ikinci yıl da aynı millî tohumu kullandıkları zaman bir bu işi başarmış olacağız.

Silivri Belediyesi, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Trakya Kalkınma Ajansı, Tekirdağ Tarım İl Müdürlüğü ve Trakya Tohumcular Derneğinin bu örnek projesi ve benzeri millî tohumculuk çalışmaları basının da desteği ile ülke sathına yayılmalıdır.

Deprem bölgesi üretimin %30’unun gerçekleştirildiği bir coğrafya. Tüm depremzedelerin yaraları hızla sarılırken aynı anda tarımsal üretimin sürekliliğini sağlayacak önlemler hızlandırılarak hayata geçmeli. Ama bizlerde bu süreçte bir karış tarım alanını bile boş bırakmadan en iyi şekilde değerlendirmeliyiz.’’

***

Dağıtım töreninde konuşan Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz ise , “Silivri Belediyesi olarak bu projede en büyük paydaş olmayı hedefledik. Ama Trakya Kalkınma Ajansının, Trakya Tohumcular Birliğinin ve Sarı Tohumculuğun da buradaki çabası yadsınamaz. Projede daha çok rol almak adına 1.200 dönüm arazimize ayçiçeği tohumu ektik. ‘Başkanım 1.200 dönüm arazide macera aramayalım. 100 dönüm ekelim. Bir kısmını ekelim’ diyenler oldu. Biz de hayır 1.200 dönümün tamamına Türk tohumu ekilecek, bu toprakların tamamı Türk tohumculuğuna hizmet edecek dedik. Hasatta sıktığımız yağlarla yaklaşık 15.000 teneke yağ elde etmiş olduk. Bu yağlarımızı da her yıl olduğu gibi önce çiftçilerimizle sonra ihtiyaç sahibi vatandaşlarımızla paylaşacağız. Türk tohumunu desteklemek amacıyla yaptığımız çalışmaların sonucu olan bu projenin maddi değeri tabii ki önemli ama bunun manevi değeri ve Türk tohumculuğuna verdiği katkı bence paha biçilmez.’’ dedi.

 ***

Törende konuşan Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, “Tohumun ekilmesinden paketlenmesine kadar Türk mühendislerin, çiftçilerin ve kurumların yer aldığı bir çalışma oldu. Tohumlarımız diğer rakipleriyle arasında fark oluşturarak çok güzel netice verdi. İnşallah önümüzdeki dönemde yabancıları tohumculuktaki hegemonyasını kırarak tohumda bağımsızlığımızı ilan etmek istiyoruz. Bu başarıyı el birliğiyle sağladık.” ifadelerini kullandı.

***

Trakya Tohumcular Derneği Başkanı İbrahim Toruk, “Yerli ayçiçeği çalışmalarımızda daha önce de birkaç denememiz olmuştu. Ancak daha önce arkamızda bir Volkan Yılmaz olmadığı için denemelerimizde başarısız olduk. Bu çeşidimizin ilk denemesini Silivri’deki Tarımsal Üretim Araştırma Merkezimizde (TÜRAM) gerçekleştirdik. Ayrıca Tekirdağ ve Keşan’da da denemeler yaptık. Gördük ki ayçiçeği tohumumuz her konuda rakipleri ile rekabet edebilir durumda. Hem ülkemizde hem de yurt dışında yoğun olarak çeşitlerimizi üretmeye devam edeceğiz. Başkanımız Volkan Yılmaz olmasaydı bu iş olmazdı. Onun için huzurlarınızda kendisine teşekkür ediyorum.” dedi.

24.02.2023 - Silivri

Benzer İçerikler