AKCAN: "HER ALANDA ÇOK DAHA BAŞARILI OLACAĞIZ"

Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) 14. Olağan Genel Kurulu, birliğin Ankara’da bulunan merkezinde Dr. Vehbi Eser Konferans Salonu’nda yapıldı.

Genel Kurula, Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürü Dr. Mehmet Hasdemir, Tohumculuk Dairesi Başkanı Sezgin Karadeniz,  Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi Müdürü Şakir Berktaş başta olmak üzere Tarım ve Orman Bakanlığından yöneticiler, TÜRKTOB’a bağlı Alt Birliklerin Başkan ve Yöneticileri, sivil toplum ve meslek örgütlerinin temsilcileri, TÜRKTOB Delegeleri ve davetliler katıldı.

Genel Kurulu önceki dönem Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Vehbi Eser’i saygı ve rahmetle anarak açan TÜRKTOB Yönetim Kurulu Başkanı Savaş Akcan özetle şöyle konuştu;

‘’4-5 Eylül 2021 tarihinde yapılan 13. Olağan Genel Kurulumuzun ardından seçilen yeni yönetim kurulumuzun ve diğer kurullarımızın faaliyetlerini onayınıza sunacağımız mali genel kurulumuzun Türk tarım ve tohumculuk sektörlerine hayırlı olmasını diliyorum.

2022 yılı Genel Kurullarını başarı ile tamamlayan Alt Birliklerimizi tebrik ediyorum. Hep birlikte daha başarılı çalışmalara imza atacağımıza da inanıyorum.

Son bir yıl küresel salgın önlemlerinin hafifletildiği bir dönem oldu. Biz de bu dönemde faaliyetlerimizi hızlandırmanın gayretindeydik. Çalışmalarımızın detaylarını raporumuzda açıklamaya gayret gösterdik.

Sunumumuzda da bir özetlini bulacağınız bu faaliyetlerimize bakıldığında samimiyetle ifade edeyim ki; ön hazırlıklarıyla birlikte değerlendirildiğinde bir yıla sığmayacak bir süreç yaşadık.

Tohumun İzinde Projemizin 5. Dönemini 324 yerel çeşidimizin gen bankalarına kazandırılmasıyla sonuçlandırdık ve geçtiğimiz ay 6. çağrıya çıktık.

Yerel Çeşit Bahçesi Eğitim Projemiz ile bir yıl içinde 30 okulumuzdan ve 600’ü aşkın öğrencimize Tarım ve Orman Bakanlığı desteği ile eğitim verdik.

3-5 Haziran 2022 tarihinde Tohumculuk Sektörü Genel İstişare Toplantısında önümüzdeki dönemde kat edeceğimiz yolun haritasını çizdik ve bu yolda ilerlemeye devam ediyoruz.

Millî Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ile 2019 yılında imzaladığımız protokol kapsamında eğitim çalışmalarımıza devam ettik ve 31 Ağustos tarihinde protokolümüzü yenileyerek 3 yıl daha uzattık.

Uluslararası İş Forumlarına katıldık. Ekonomik İşbirliği Ülkeleri Tohumcular Birliği (ECOSA) faaliyetlerine destek olduk.

Uluslararası Katılımlı 7. Tohumculuk Kongremizi başarı ile gerçekleştirdik.

Antalya’da 5. Bitki Islahı Proje Pazarını yine geniş bir katılımla yaptık.

Ulusal ve uluslararası fuarlarda sektörümüzü temsil ettik.   

Yeni atatan üst düzey bürokratlarımızı ziyaret ederek sektörümüzün sorunlarını ve çözüm önerilerimizi anlattık.

Alt Birliklerimizin çalıştay, kongre ve projelerine destek olduk.

Medyada temsil oranlarımızı sadece tohumculuk konusunda değil, tarımı ilgilendiren her konuda görüş açıklayarak artırdık.

Tüm yönetim kurulu üyelerimiz, sektörümüzü temsil etmek adına büyük, küçük demeden davet edildiğimiz her etkinlikte yer almaya çalıştık.

Bu çabalarımızı yüksek onayınıza sunuyor, teşrifleriniz için teşekkür ediyorum.

Bitkisel Üretim Genel Müdürümüz Sayın Dr. Mehmet Hasdemir’in bugün burada olması bizler için çok önemli. Bakanlığımızın Türk tohumculuk sektörüne gösterdiği pozitif yaklaşım, özel sektörümüzün gücü ve özverisiyle birleşerek bizi bugünlere taşıdı.

Üretimde de, ihracatta da elde edilen başarının anahtarı bu yaklaşımdır. Biz, birliğimizin temsil ettiği tüm üyelerimizle birlikte her alanda çok daha başarılı olacağımızı size taahhüt ediyoruz. Sizin de bundan şüphe duymadığınızı biliyoruz. Önümüzdeki dönemde istişarelerimizin daha da artması, başarı çıtamızı yükseltecektir. ’’

***

Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürü Dr. Mehmet Hasdemir’in, tohumculuk sektöründe kısa zamanda önemli kazanımlar elde edildiğini, Türk tohumculuk sektörünün çalışmalarından dünyanın her yerinde övündüklerini ve gurur duyduklarını vurgulayarak başladığı konuşmasının satır başları ise şöyleydi:

‘’ Bu salonda bulunan, bulunamayan tüm sektör çalışanlarının emeğine, çabasına ve alın terine teşekkür ediyorum. Tohumculuk sektörünü kanunları, kuralları belli olan bir disiplin içinde ve özellikle 1980’li yıllardan sonra özel sektör ile birlikte geliştiriyoruz. Devletimiz Tarım Kanunu’nu çıkarmadan önce Islahçı Hakları Kanunu’nu çıkardı. Bu tohumculuk sektörünün ne kadar önemli olduğunun göstergelerinden biridir. Tarım ve Tohumculuk Kanunlarının da yayınlanmasıyla birlikte sertifikalı tohum üretimimiz son 2o yılda 9 kat, ihracatımız ise 13 kat arttı.

Bu yılın ilk 8 ayında ise tohum ihracatımız 135 milyon dolar, ithalat 130 milyon dolar oldu. Yani ihracatımız, ithalatımızdan fazla. Bu sizlerin başarısıdır. Bizi yıllarca ithalatçı sektör olmak ile suçladılar ama bu sektör dünyanın en kaliteli tohumlarını üretmekte ve ihracatını artırmaktadır. Türk tohumculuk sektörüne sadece Türkiye’nin değil, tüm Türk dünyasının ihtiyacı var, tüm insanlığın ihtiyacı vardır.

Tüm dünya tarım ve tohumculuk sektörünün önemini anladı. Türk tohumculuğu dünyanın gıda güvenliği ve güvencesinin sağlanması için çok önemli bir misyona sahip. Bu misyona uygun çalıştığınızı tüm platformlarda görüyoruz, biliyoruz ve bu bizi Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü olarak da çok güçlü kılıyor.

Çiftçimizin sertifikalı tohum kullanım alışkanlığı sekteye uğramasın diye çalışıyoruz. 2020 yılında dekara 8,5 TL sertifikalı tohum kullanım desteği ödüyorduk, bu desteği önce 16 TL’ye, sonra 24 TL’ye çıkardık. Son olarak hububatta 5o TL olarak revize ettik. Ayrıca sonbahar ekim döneminde bu desteği ödeme kararı aldık. Destekleme bütçesindeki en büyük artışı tohumda yaptık.

Gelecek dönemde araştırma – geliştirme (AR-GE) çalışmalarına daha çok destek vermek ve yeni teknolojilerin kullanımını teşvik etmek amacındayız.

Ekonomik İşbirliği Ülkeleri Tohumcular Birliğinin (ECOSA) çalışmalarını da çok önemsiyor ve destekliyoruz. ‘’

***

Genel Kurul, gündeme uygun olarak Yönetim Kurulu Çalışma Raporu’nun, Mali Raporların ve Denetim Kurulu Raporu’nun sunulması ve onaylanması, Yönetim ve Denetim Kurulu’nun ayrı ayrı ibra edilmesi, bütçe önerisinin görüşülerek karara bağlanması, Hakem Kurulu Raporu’nun okunması ve dilek ve temenniler ile sona erdi.  

15.10.2022 / Ankara

Benzer İçerikler