11 MAYIS BİTKİ ISLAHÇILARI GÜNÜ KUTLANDI


11 MAYIS BİTKİ ISLAHÇILARI GÜNÜ KUTLANDI

Bitki Islahçıları Alt Birliği (BİSAB) tarafından Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) iş birliğiyle her yıl düzenlenen 11 Mayıs Bitki Islahçıları Günü bu yıl Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi ev sahipliğinde yoğun katılım ve coşkuyla kutlandı.

Programa TÜRKTOB ve Alt Birliklerin başkan ve yöneticileri, Tarım ve Orman Bakanlığı temsilcileri, sivil toplum ve meslek kuruluşlarından yetkililer, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.  

Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Salih Kafkas açılış konuşmasında pandemi, Rusya – Ukrayna Savaşı ve iklim değişikliğinin etkileri sonucu tarımın ve gıdanın öneminin daha çok ortaya çıktığını, bu bağlamda bitki ıslahçıları tarafından geliştirilecek çeşitlerin gıda güvenliği ve güvencesinin garantisi olacağını söyledi.

Prof. Dr. Salih Kafkas ıslah programlarının sürelerinin uzaması gerektiğini ve ıslah çalışmalarının ülkesel bir program dâhilinde yapılmasının şart olduğunu vurguladı.

Birlikte Çalışma Kültürünü Geliştirmeliyiz

Bitki Islahçıları Alt Birliği (BİSAB) Yönetim Kurulu Başkanı Selami Yazar, ıslahın insanoğlunun yaratılışından bu yana var olduğunu ve gelecekte de devam edeceğini ifade etti. Bitki ıslahçılarının gıda güvenliği ve güvencesini sağlamak için durmadan çalıştığını, mukaddes bir görev ifa ettiklerini hatırlatan Yazar özetle şöyle konuştu:

 ‘’ Pandemi dönemini hatırlayalım. İhracatçı ülkeler kendi vatandaşlarının gıda güvenliğini sağlamak için tarım ve gıda ürünlerinin, tohumların ve çeşitlerin ihracatını durdurdu. Bu bize ıslah programlarının millî olması gerektiğini ve kendine yeterliliğin sağlanması için tohuma ve teknolojiye sahip olunmasının şart olduğunu gösterdi. ‘Paramız var, ithal ederiz’ söyleminin geçersiz olduğu ortaya çıktı.

Bununla birlikte Rusya, ambargo nedeniyle Avrupa ve ABD’den ihtiyacı olan tohumları alamayınca ıslah çalışmalarını arttırdı. Türkiye olarak tüm bu gelişmelerden dersimizi almalıyız.

 

Ülkemiz tohumculuk sektörü son yıllarda çok büyük gelişme gösterdi. 2000’li yıllarda 150 bin ton olan sertifikalı tohum üretimi 1 milyon 300 bin tona çıktı. Ancak bizim kendi çeşitlerini geliştiren büyük firmalarımızın sayısını artırmamız gerekiyor. Islah yapan firmalarımız bir araya gelmeli ve ortak ıslah programları yapmalı. Bu ortaklık ıslah programlarında kullanılacak yüksek teknolojinin yatırım ve finansmanı için de çok gerekli. Bu birliktelik sadece özel sektör arasında değil, kamu ve üniversiteler arasında da olmalı. Sektörümüzün tüm paydaşları olanaklarını birleştirmeli. Birlikte çalışma kültürünü geliştirmeliyiz.

Küresel ısınma, kuraklık, Yeşil Mutabakat’a uyum gibi konular bitki ıslahının önemini artırıyor. Çağın gerektirdiği tüm teknolojileri kullanmak zorundayız. Islah projelerine verilen desteklerin artması ve sürelerinin uzun olması gerektiğini her platformda dile getirilmeliyiz.’’

BİSAB’ın çalışmaları hakkında kısaca bilgi veren Yazar, sektörün bilimsel yayın açığını kapatmak için çok değerli eserler yayınlandıklarını, bitki ıslahçıları kursları düzenlediklerini, yarışmalar yaptıklarını ve 11 Mayıs Bitki Islahçıları Günü ile toplumda farkındalığın artması için çalıştıklarını kaydetti.

***

Başarımızın Ortak Paydası Millî ve Sektörel Birliğimizdir

Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Ömer Güler, sektörün son dönemde üretim, kalite, ihracat gibi tüm parametrelerde gösterdiği başarının ortak paydasının ‘’millî ve sektörel birlik ’’ olduğunu vurguladı.

TÜRKTOB Başkanı Hacı Ömer Güler, ‘’Büyük devletimiz öncülüğünde Tarım ve Orman Bakanlığımız, başta çiftçilerimiz olmak üzere, bitki ıslahçılarımız, tohumculuk sektörümüz, üniversitelerimiz, TÜRKTOB ve çatısı altındaki kurumlarımız bu birlikteliğin öncüsüdür.’’ dedi.  

TÜRKTOB Başkanı Güler, ‘’Çok merhalelerden geçtik. Birliğimizi, ekonomik istikrarımızı bozmaya çalışan çok sayıda düşman ile mücadele ettik ve etmeye de devam ediyoruz. Savaşların, çatışmaların, doğal afetlerin, ekonomik kısıtlamaların üzerine bir de iklim değişikliğinin olumsuz etkileri ekledi. Ama biz yılmadık. Çünkü dünyanın geleceğinin tarımda, tarımın geleceğinin tohumda, tohumun geleceğinin TÜRKTOB çatısı altındaki tüm paydaşlarımızda olduğunu biliyorduk. Bu azim bizi, her yıl artan üretim miktarına, kısa sürede rekor sayılabilecek verimlilik artışlarına, sadece tohumda ihracatın ithalatı yüzde 30 geçmesine, yine sadece tohumda 117 ülkeye ihracata götürdü.

Kurulduğumuz 2008 yılından bu yana AR-GE çalışmalarının artması, genç sektörümüzün finans kaynaklarına daha uygun koşullarda ulaşması, yerel çeşitlerimizin korunması ve muhafazası, ana sınıfı öğrencilerimizden yüksek lisans öğrencilerine, tohum yetiştiricimizden üyelerimizin çalışanlarına kadar her kesimin eğitilmesi, kamuoyunun doğru bilgileri alması ve sektörümüzün ihtiyaçlarını karşılayan yasal düzenlemelerin yapılması ve uygulanması için çok sayıda proje yürütüyor, çalışmalar yapıyoruz.

Genetik çeşitliliğimiz koruyarak, teknolojinin son imkânlarından yararlanarak, halkımızın sağlıklı gıda ile yeterince beslenmesini sağlamak ve üstüne dış ticaret fazlası vermek en stratejik önceliğimiz olmaya devam ediyor. Bugün buradaki panelimizin ana başlığının ‘’Bitki Islahında Yapay Zekâdan Nasıl Yararlanırız’’ olması bile geldiğimiz aşamanın bir göstergesidir.

Türk bitki ıslahına emek verenlere sonsuz şükranlarımızı sunuyoruz. Başta BİSAB Onursal ve Kurucu Başkanı Dr. Vehbi Eser olmak üzere ebediyete irtihal eden tüm emektarlarımıza Allah’tan rahmet diliyoruz. 11 Mayıs Bitki Islahçıları Günü’nün mimarı BİSAB’a, ev sahibimiz Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesine, panelistlerimize, öğretim üyelerimize ve öğrenci kardeşlerime şükranlarımı sunuyorum.

Dr. Vehbi Eser Makale Yarışması’na katılan tüm kardeşlerime teşekkür ediyor, dereceye girenleri yürekten kutluyorum. Organizasyonda emeği geçen herkese tekrar teşekkür ediyor, hepinize saygılarımı sunuyorum.’’ ifadelerini kullandı.

***

TAGEM Olarak Bitki Islahına Büyük Önem Veriyoruz

Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) Bahçe Bitkileri Araştırmaları Daire Başkanı Doç. Dr. Davut Keleş ise tarımın dünyanın ekonomik, siyasal ve soysal değişim süreçlerinin kaynağı olduğunu ifade ederek başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü:

‘’ Azalan tarım alanlarına rağmen üretim miktarımız artıyorsa bu başta bitki ıslahçılarımız olmak üzere sektörün tüm bileşenlerinin eseridir. Biz TAGEM olarak bitki ıslahına büyük önem veriyoruz. Islah projelerinin süresinin kısa olması sorununu TAGEM bünyesinde çözdük. 20-25 yıl süren ıslah programlarımız var.

Bitki ıslahı vazgeçilmezdir, yapay zekâ ise geleceği şekillendirmeye aday bir teknolojidir. Bu iki konunun 11 Mayıs Bitki Islahçıları Günü’nün bu yılki teması olması çok yerinde olmuştur. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.’’

***

Açılış töreninden sonra BİSAB’ın da kurucuları arasında olduğu Mersin AGROPARK’ın tanıtımı yapıldı. AGROPARK Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır ve AGROPARK Genel Müdürü Murat Hocagil katılımcılara hitap etti.

***

 Ardından ‘’Bitki Islahında Yapay Zekâdan Nasıl Yararlanırız?’’ ana temalı panel Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Salih Kafkas başkanlığında yapıldı.

Panelde İstanbul Teknik Üniversitesinden Prof. Dr. Burak Berk Üstündağ, Çukurova Üniversitesinden Prof. Dr. Hakan Özkan ve TÜRKTOB Hakem Kurulu Başkanı Serdar Mart sunum yaptı ve katılımcıların sorularını cevapladı.   

Oturumdan sonra Dr. Ahmet Seçim, Dr. Dürdane Mart, Dr. Kenan Yalvaç, Dr. Mesut Keser ve Zeki Nasırcı’ya Türk bitki ıslahına verdikleri emekler için plaket takdim edildi.

Ardından her yıl düzenlenen ve ziraat fakültesi son sınıf öğrencilerinin katılabildiği Dr. Vehbi Eser Ödüllü Makale Yarışması’nın sonuçları açıklandı ve kazananlara ödülleri verildi.

 ‘’Yapay Zekâdan Bitki Islahında Nasıl Yararlanırız?’’ konulu yarışmanın birincisi Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Tarımsal Genetik Mühendisliği Bölümü öğrencisi Hakkı Burak Doğan oldu.

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Bitki Koruma Bölümü öğrencisi Sümeyye Güney ve Ankara Üniversitesi Tarla Bitkileri Bölümü öğrencisi Merve Nur Çetinkaya eşit puanla kura sonucu ikincilik ve üçüncülük ödüllerinin sahibi oldu.  

11 Mayıs Bitki Islahçıları Günü kutlama programı Çukurova, Erciyes, Ömer Halisdemir ve Sütçü İmam Üniversitelerinin Ziraat Fakültelerinden gelen akademisyen ve öğrencilere ödüllerinin verilmesi ve BİSAB Başkanı Selami Yazar’ın teşekkür konuşmasıyla son buldu.

11.05.2024 / Adana

















 

 

Benzer İçerikler