"ATALIK DOMATES TOHUMU" DERSENİZ, ATALARIMIZ AZTEKLER OLUR
Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Yönetim Kurulu Başkanı Savaş Akcan, Haber Global’de canlı olarak yayınlanan, İlke Canpolat’ın hazırlayıp sunduğu Tarım Raporu programına katıldı.
TÜRKTOB Başkanı Savaş Akcan sorular üzerine yerel tohum, yerli tohum, milli tohum, atalık tohum kavramlarına açıklık getirdi.
Atalık tohumların tohumculuk sektörü için çok önemli olduğunu ifade eden Savaş Akcan, yeni çeşitlerin geliştirilmesi için yapılan bitki ıslahı çalışmalarında atalık tohumların kullanıldığını bu nedenle atalık tohumların sektör için vazgeçilmez olduğunu söyledi.
Savaş Akcan, atalık tohumların doğrudan ekilmesiyle elde edilecek verimin asla yeterli olmayacağını da kaydetti.
Akcan, "Domates tohumuna atalık tohum dediğinizde ben buna tebessüm ile yaklaşıyorum. Domatesin bu topraklara girişi 1850’li yıllarıdır. Güney Amerika’dan gelmiştir. O zaman bizim atalarımız Aztekler midir? Patates de 1860-70 yılları arasında bizim topraklarımıza girmiştir." dedi.
Akcan, Türkiye’de GDO’lu tohum üretmenin ve kullanmanın kanunen yasak olduğunun altını çizdi.
Hibrit yönteminin doğal olduğunu, hibrit tohum ile üretilen ürünlerin sağlık riski taşımadığını, üründen tekrar tohum alınabildiğini ancak teknik olarak bu tohumdan aynı ürünün elde edilemediğini anlatan Akcan, tohum maliyetlerinin tarımın diğer girdileriyle kıyaslandığında çok düşük olduğunu vurguladı.
Tohumculukta dış ticaret dengesinden de söz eden Akcan, "1,5 milyar dolarlık tohum üretim pazarı içinde 178 milyon dolar ithalat, 152 milyon dolarlık bir ihracatımız var. Ancak tohum ile birlikte tüm sektörümüzü yani ihracat yaptığımız fidanı ve süs bitkilerini de eklediğimizde ihracatımız, ithalatımızdan fazladır. Bizim topraklarımızda yetişen dünyada başarılı olan çeşitleri satıyoruz. İhtiyacımız olanı da alıyoruz. Kısa vadede tohumda da ihracat, ithalatı geçecektir." dedi.
Yabancı şirketlerin Türkiye’de üretim yapması ile ilgili soruya yanıt veren TÜRKTOB Başkanı Savaş Akcan, konunun tek taraflı değerlendirildiğini Türk firmalarının da yurt dışında üretim yaptığını söyledi.
Türk tohumculuk sektörü olarak 100 milyon nüfusu doyurmak, tohumluk ve tarım ürünü ihracatını artırmak için çalıştıklarını anlatan Akcan, "Pandemi dönemi bize tarım ve gıdanın önemini bir kez daha hatırlattı. Daha verimli ve daha kaliteli üretim yapmamız şart. Paramız olsa da ithal edemeyeceğimiz ya da çok yüksek maliyetlere katlanmak zorunda kalacağımız bir dönemdeyiz." ifadelerini kullandı.
(Canlı yayın tarihi: 13 Ağustos 2020)