SERTİFİKALI TOHUM, GELECEĞE GÜVENLE BAKMAMIZI SAĞLAR / TÜRKTOB BAŞKANI SAVAŞ AKCAN

SERTİFİKALI TOHUM, GELECEĞE GÜVENLE BAKMAMIZI SAĞLAR

Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Yönetim Kurulu Başkanı Savaş Akcan, A PARA TV’de canlı olarak yayınlanan Tarladan Sofraya programında Şafak Tükle’nin sorularını yanıtladı. 

TÜRKTOB Başkanı Savaş Akcan, özetle şu ifadeleri kullandı: 

"Pandemi sürecinde en önemli sektörün tarım olduğu ortaya çıktı. Tüm amacımız salgının başladığı mart ayından itibaren üretimin aksamamasını sağlamaktı. Başarılı da olduk. Üretim aksamadı, tüketicilerimiz tarım ürünlerine ve gıdaya ulaşmada zorluk yaşamadı.  

2020 yılının bu dönemine kadar tohum satışları başarılı geçti. 2021’de de başarı bekliyorum. Devletimiz elinden geleni yapmaya çalışıyor ancak üretimin devamlılığı için bir nebze daha özen bekliyoruz. Eğer devletimiz bu ihtimamı gösterirse 2021 yılı, 2020 yılından daha başarılı olur.
 
Kendi ülkemizi doyurmakta hiçbir zaman sıkıntımız olmadı. Ancak, sadece ülkemize değil dünyaya  karşı da sorumluluğumuz var. Ne kadar çok ürün üretirsek, ihtiyacı olan ülkelere o kadar çok ihracat yaparız ve yardım ederiz.  Örneğin geçtiğimiz yıl patates ve soğanı ithal etmek zorunda kalmıştık, 2020 yılında ise üreticimiz rekolteyi artırarak ihracata yönelik ürün hazırladı. Bu noktada ifade etmeliyim ki; ihracat sürecinde zamanlamada standart çok önemlidir. Devletimizin ihracatın aksamadan devam etmesi için yeni düzenlemeler yapması gerekiyor. 

2023 hedefimiz 1,5 milyon ton sertifikalı tohum üretmek. Tohumda sertifika, kalitenin, verimin ve ürün özelliklerinin garantisi demektir. Bu garantiyi devlet veriyor. Sertifikalı tohum kullanımı verimde minimum %25 artış demektir. Bu oran, Türkiye’nin mevcut buğday üretiminden yola çıkarsak 5 milyon ton daha fazla ürün anlamına gelir. 

Bu dünya artık top ile tüfek ile şekillendirilmeyecek. Gıda savaşları zaten yaşanıyor, daha da yoğunlaşacak. İnsanlığın gidişatına gıda yön verecek. Kendine yetebilen ülkeler, bağımsızlığı tam olan toplumlar olacak. Dünyanın en teknolojik silahlarına sahip olduğunuzu varsayalım ama askerinizin karnı aç. Bir işe yarar mı? Yaramaz. Gıda bağımsızlığı ve bu bağımsızlığın tesisi olan tarım ve tohumculuk bu açıdan değerlendirilmeli. Çalışmalar bu anlayış ile sürdürülmeli. Tekrar etmek istiyorum; Türkiye kendine yetebilen en azından kıtlık çekmeyecek bir ülke. Çeşitlilik noktasında sıkıntılarımız olabilir. Ama biz her açından sorunsuz ve eksiksiz bir üretim için çalışmaya devam ediyoruz."