MİLLÎ VE YERLİ TOHUM ÇEŞİTLERİNE POZİTİF AYRIMCILIK İSTİYORUZ - TOHUM YAŞAMDIR - DR. AHMET YILMAZ

DÖNER SERMAYE ÜCRETLERİ DÜŞÜRÜLMELİ 

Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ahmet YILMAZ, Ekotürk TV'de ekranlara gelen "Tohum Yaşamdır" programına canlı yayın konuğu oldu.

Başkan YILMAZ; tohum, tohum üretimi ve sanayisi hakkında önemli bilgiler aktarırken tohum sektörünün sorunlarını ve çözüm önerilerini dile getirdi.

2019 yılını tohum üreticiliği ve sanayiciliği açısından değerlendirerek konuşmasına başlayan Başkan YILMAZ, 2019 yılının kendileri için iyi geçtiğini, TSÜAB olarak yaptıkları faaliyetlerden verim aldıklarını ifade etti.

Başkan YILMAZ, "Yurt dışından, Türki Cumhuriyetlerden de öğrencilerin dahil olduğu staj programlarımızı başarıyla uyguladık. 

Ticaret Bakanlığımızın da desteklediği 'Uluslararası Rekabetin Geliştirilmesi' adını verdiğimiz, üyelerimizin dış pazarda fırsat yakalayabilmelerini sağlayacak olan projenin ikinci dilimini uygulamaya koyduk. Bitkisel tür bazında yapacağımız bu yeni projeyi devam ettiriyoruz." dedi.

"2019 yılında üzerinde hassasiyetle durduğumuz ve gerçekleşmesi için büyük uğraşlar verdiğimiz çalışmalardan bir tanesi olan, Tarım ve Orman Bakanlığımızdan aldığımız yetki çerçevesinde faaliyete geçmesi için çaba gösterdiğimiz sertifikasyon merkezi ve bitki sağlığı laboratuvarının kuruluş aşamasında büyük mesafeler kat ettik." diyen Başkan YILMAZ, "Nasip olursa bu yıl içerisinde, yetkimiz çerçevesinde Birliğimize ait sertifikasyon merkezi, bitki sağlığı laboratuvarı açılışını gerçekleştireceğimizi düşünüyorum." diye konuştu.

Eğitim, uluslararası rekabet ve sertifikasyon merkezi, bitki sağlığı laboratuvarı başlıklarında önemli bilgiler aktaran Başkan YILMAZ sözünün devamında, "Ülkemizde tohumculuk sektörü çok genç, yeni olmasına rağmen beklentilerin çok üstünde başarı sağlanmıştır. Bunda atılan kararlı adımların ve çizilen doğru rotanın büyük rolü var. Dünya ile entegre olduğumuz tohumculuk sektörümüzün bir iyi haberini daha vermek isterim. Bizim için çok büyük anlam ifade eden özel bir yıl olan 2023'te dünya tohumcularını İstanbul'da bir araya getireceğiz. Özellikle, ISF olarak bilinen (International Seed Federation) Uluslararası Tohumculuk Federasyonunun 'Dünya Tohumculuk Kongresi'nin İstanbul'da yapılacağı hususunda netleşen bir karar var. Dünyanın farklı ülkelerinden 2 binin üzerinde, tohum sanayisiyle uğraşanların bizim tohumcularımız ile bir araya gelmesini sağlayacağız. Bu organizasyon ve getirecekleri avantajlar bizim için çok değerli." şeklinde konuştu.

Başkan YILMAZ ayrıca, "700'ün üzerinde üyemizin katılım sağladığı 'Tohumda 2023 Yılı Hedeflerimiz' konulu çalıştayımızı aralık ayında gerçekleştirdik. Çalışmalarımız hızlı bir şekilde devam ediyor." diye ekledi.

Yeni gelişen Türkiye tohumculuğunun, tohumculukta 100 yılı aşan ülkeleri nasıl yakalayacağı hakkında görüş bildiren Başkan YILMAZ, "Bizim çok ağır bir misyonumuz var. Bizden 150 yıl önce kurulmuş tohum firmaları ile, tohum sanayisi ile ülkemizin tohumculuğunu aynı seviyeye getirme gibi büyük bir gayretin içerisindeyiz. Bu konuda Türkiye tohumculuğu olarak çok büyük mesafeler katettik. Yapısal mevzuatların doğruluğu, Tarım ve Orman Bakanlığımızın tohumculuk konusunda verdiği desteklerin ve bu desteklerin devamlılığının ilerlememizde büyük katkıları var. Bu desteklerin, sağlanan kolaylıkların aksatılmadan devam ettirilmesi gerekiyor. Biz zoru başardık. Desteklemeler aksamadan devam ederken 2019 yılında bazı aksaklıklar yaşadık. Sertifikalı tohum noktasında desteklemelerin kesilmesi neticesinde ortaya çıkan bir takım olumsuzlukları sektörümüz yaşadı ama bu durumun bundan sonra hızlı bir şekilde düzeltilip eski düzene sokulacağını düşünüyorum. Tohumu kullanan kesimin ülke ekonomisine nasıl katkı sağladığını anlatmak noktasında üzerimize düşen çok büyük görevler var. Sertifikalı tohum kullanan üreticimize sertifikalı tohumun, tohumculuğun ne olduğu ile ilgili bilgilendirme gayretlerimiz var. Bunu gerçekleştirmenin en etkin yollarından bir tanesi tohum fiyatlarındaki dengeyi sağlamak, mümkün olduğu kadar tohum fiyatlarını yükseltmemektir. Tohum maliyetini aşağıya çekecek, özellikle üretim girdileri maliyetlerinin aşağıya çekilmesi bizlere büyük katkı sağlayacaktır." ifadelerini kullandı.