TÜRKTOB

Sosyal Medyada
Birliğimiz

Elmanın başkentinde hasat zamanı

Elmanın başkentinde hasat zamanı
Türkiye’nin önemli elma üretim merkezlerinden olan Isparta’da yılda ortalama 600 bin ton elma üretiliyor.

Ülkemizin elma bahçesi olarak bilinen Isparta’da çiftçiler hasat heyecanı yaşıyor.

İlde 228 bin dekar alanda geçen yıl yaklaşık 600 bin ton elma üretimi gerçekleşti. TÜİK verilerine göre bu rakam Türkiye’de üretiminin yüzde 20’si.

Isparta elmasının 2 bin tona yakını kentte bulunan modern tesislerde paketlenerek yurtdışına ihraç ediliyor.
Kentte yoğunlukla Eğirdir, Gelendost, Senirkent ve Eğirdir gölü havzasında, gölün olumlu etkisinden dolayı, kalitesi çok yüksek elma çeşitleri yetiştiriliyor. Elma üreticiliğinin en yoğun yapıldığı Boğazova mevkisi, Eğirdir ve Kovada Gölleri arasındaki eşsiz mikroklima özelliği sayesinde elmaya farklı bir aroma kazandırıyor. Bölge bu yapısı sayesinde, dünyada bu özelliğiyle bilinen İtalya’nın Po Ovasıyla benzerlik gösteriyor.

Her yıl bu mevsimde hasat edilen elmalar, ilde bulunan soğuk hava depoları sayesinde uzun süre kalitesini koruyarak muhafaza ediliyor. Isparta sahip olduğu 416 bin ton depolama kapasitesi ile Türkiye’nin önde gelen illeri arasında.
Kentte elma üretimi yapan Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kayıtlı 9874 üretici faaliyet gösteriyor. Bu yönüyle Isparta 2016 yılında sadece elma üretimiyle ülke ekonomisine 507 milyon TL katkı sağladı.
Isparta İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü hasat döneminde üreticilere her türlü desteği sağlamaya devam ediyor. Diğer yandan yetkililer, üreticileri pazarlama sürecinde dikkatli olmaları konusunda uyardı.